Русия се закани да застане твърдо зад Иран и да

...
Русия се закани да застане твърдо зад Иран и да
Коментари Харесай

Русия застава твърдо зад Иран срещу манипулациите на САЩ

Русия се закани да застане твърдо зад Иран и да се опълчи на опитите за поощряване на антиирански дневен ред на фона напрежението към нуклеарната стратегия на Техеран, осведоми Агенция Франс Прес.

Руският външен министър Сергей Лавров направи мненията по време на среща с иранския си сътрудник Мохамед Джавад Зариф в Москва.
 МААЕ: Иран сътрудничи на наблюдението на нуклеарната договорка
МААЕ: Иран сътрудничи на наблюдението на нуклеарната договорка

Ядрените материали не се изпращат за други цели, увериха от МААЕ

" Ние ще създадем всичко, тъй че никой да не може да унищожи тези съглашения ", даде обещание Лавров след диалози със Зариф.

Топ дипломатът на Русия упрекна Съединени американски щати в опити да " манипулира " Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за оказване на напън върху Иран.

" Вашингтон няма право да санкционира Иран " с оказване на напън върху Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, разгласи Лавров и добави, че проектите на Съединени американски щати за удължение на оръжейното ембарго върху Ислямската република " опонират на интернационалното право ".

Руският министър сподели при започване на диалозите, че Русия твърдо ще се опълчи на опитите за " поощряване на антиирански дневен ред ".

Зариф разказа протичащото се към иранската нуклеарна договорка като " доста рисково ".

Според отчет на Международната организация за атомна сила (МААЕ) запасите на Ислямската република от обогатен уран са съвсем 8 пъти над заложените в договорката ограничавания . Нивото на обогатяване обаче е надалеч под нужното за основаване на атомна бомба.

Ръководителят на МААЕ прикани Иран да обезпечи достъп до два обекта, където преди е имало нуклеарна интензивност.

В Москва Зариф заключи, че Вашингтон също употребява МААЕ за пробутване на ползите си. Той добави, че Техеран изцяло сътрудничи на организацията.

Междувременно посланикът на Иран в МААЕ Казем Гариб Абади разкритикува проект за внасяне на резолюция на среща на МААЕ, която приканва страната да обезпечи достъп до два противоречиви обекта.

Европейски страни се чака да внесат резолюцията на среща тази седмица.

" Внасянето на тази резолюция за приканване на Иран да сътрудничи на Агенцията...е разочароващо и изцяло контрапродуктивно ", предизвести посланикът.

Дипломати оповестиха, че резолюцията ще призове Техеран да обезпечи достъп до два обекта. МААЕ от месеци се пробва да получи достъп до тях.

МААЕ не е прокарвала сериозна резолюция към Иран от 2012 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР