Русия се върна към обсъждането на идеята за изграждане на

...
Русия се върна към обсъждането на идеята за изграждане на
Коментари Харесай

Русия намери начин да защити износа на петрол

Русия се върна към разискването на концепцията за създаване на система за предпазване на нефт в страната. Исторически стратегическият запас от черно злато е основан от вносителите, научени от горчивия опит на ембаргото на ОПЕК през 70-те години. Ситуацията в света обаче се промени фрапантно: в този момент глобите удариха един от най-големите експортьори на нефт - Русия. Как подземните хранилища ще защитят доставките на съветски нефт в чужбина?

Руският президент Владимир Путин предходната седмица инструктира държавното управление да показа проект до 1 юни, който включва разширение на транспортната инфраструктура за пренасочване на въглеводородите на изток. Проектът може да докара до основаването на петролни складове в Русия.

Тази концепция стартира да се разисква още през 2020 година, когато търсенето на нефт внезапно спадна заради пандемията. „ За първи път в историята си Русия фрапантно понижи производството на нефт. Редица кладенци, които затворихме през този интервал, по този начин и не се възвърнаха. Ако не беше имало рецесия в Украйна, в този момент щяхме да обсъждаме за какво съветското произвеждане не се възвръща толкоз бързо, колкото би могло по съглашението ОПЕК+ “, споделя Алексей Громов, енергиен шеф в Института по енергетика и финанси. Проблемът с съветското произвеждане е, че да вземем за пример, в случай че бунар е бил замразен повече от шест месеца, тогава не постоянно е софтуерно допустимо да се върне към произвеждане.

През 2020 година Руското газово сдружение предложи да се сътвори в Русия система за предпазване на стратегически нефтен запас в размер на 10% от годишното равнище на произвеждане. Това е към 50 милиона тона. Цената на плана беше оценена на 200 милиарда рубли. Предложено е да се слагат подземни складове за нефт в Централния и Каспийския район, Севернокавказкия окръг, както и в Калининградска и Астраханска области.

Сега концепцията за основаване на петролни складове се разисква с нова мощ, сподели Игор Шпуров, началник на Държавната комисия за минерални ресурси, в коридорите на Националния нефтен и газов конгрес. По думите му построяването на сходно вместилище с съдържимост минимум 100 милиона тона или над 700 милиона барела може да отнеме 3-4 години. Този път приказваме за основаването на петролни складове в подземни солни пещери в Източен Сибир, в региона на река Волга и в Урал.

Много развити страни имат стратегически петролни ресурси. Например, Съединените щати са построили най-голямата в света система от държавни складове за нефт, които са ситуирани в солени пещери. Общият им размер е 713,5 милиона барела.

Защо към момента не е основан стратегически нефтен запас в Русия?

„ Традиционно такива хранилища са основани в страни купувачи на нефт, с цел да се предпазят от вероятни спирания на доставките. Те се сблъскаха с сходни проблеми още през 70-те и 80-те години на предишния век, когато страните от ОПЕК постановиха едностранно ембарго върху доставките на нефт за западните страни. След това страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, които включват Съединени американски щати, Европейския съюз, Япония и Южна Корея, сътвориха стратегически петролни ресурси. Те би трябвало да обезпечат непрестанно действие на стопанската система в продължение на 30 дни без външни доставки “, изяснява Алексей Громов.

От 2002 година Китай извършва огромна стратегия за основаване на личен стратегически нефтен запас. „ Сега Китай се усеща много убеден, тъй като се е застраховал против всевъзможни опасности на международните пазари “, споделя Громов.

Русия, въпреки това, е експортьор, а не вносител и за нея рисковете от спиране на доставките са без значение. Следователно до момента тя е живяла без стратегически нефтен запас. Съединените щати, когато построиха най-голямата си система за предпазване на нефт в света през 1975 година, също бяха вносител. Но след шистовата гражданска война обстановката се промени: Съединените щати в този момент също са измежду най-големите експортьори на нефт. Но стратегическият петролен запас продължава да им оказва помощ.

По време на рецесията от 2020 година, когато имаше свръхпроизводство на нефт по целия свят, Съединените щати взеха остатъка от своя нефт от пазара в склад. А през есента и тази пролет Съединени американски щати, в противен случай, разпечатват стратегически запас, с цел да смъкват цената на бензина на вътрешния пазар. Към 8 април петролните ресурси на Съединени американски щати спаднаха до 560,6 милиона барела. Това е най-ниското равнище от март 2002 година

Саудитска Арабия е различен главен експортьор наред с Русия и Съединени американски щати. Но и те имат стратегически нефтен запас. „ Благодарение на съществуването на стратегически петролни запаси, Саудитска Арабия съумя внезапно да усили продажбите на нефт по време на къса ценова война с Русия през март-април 2020 година, когато съглашението ОПЕК+ се пръсна по шевовете. Всички статистически организации обявиха, че саудитците са нараснали производството. Част от петрола обаче беше продаден не от находищата, а от петролните ресурси. Това разреши на кралството да следва политика, която е била настояща по това време “, изяснява специалистът.

Защо стратегическият нефт е добър за Русия? Първо, съществуването на обилни уреди за предпазване на нефт би разрешило на Русия по-лесно да премине през интервалите на падащо търсене на нефт. Вече има две такива рецесии за две години. Първата се случи през 2020 година поради пандемията, втората тази година поради западните наказания. Износът на съветски нефт понижава. Второ, Русия може да употребява стратегическия си нефт като инструмент за въздействие върху международния пазар. „ Например, когато има неподходящи цени за продажба на пазара, можем, без да стопираме производството, да вложим част от петрола в стратегическия петролен запас. Когато цените се покачат, ние още веднъж извличаме нефт и го изнасяме “, изяснява източникът.

Формално в Русия има петролни хранилища. Това обаче са софтуерни складови уреди, които принадлежат към тръбопроводната система на “Транснефт.” Тяхната функционалност е нужна, само че скромна - да балансират притока на нефт в разнообразни направления в границите на страната при положение, да вземем за пример, на повреда на някой от нефтопроводите. Благодарение на такива хранилища е допустимо бързо да се доставят нефт или нефтопродукти до избран район на Русия. Освен това има и железопътни резервоари, които могат да се употребяват за краткотрайно предпазване на нефт. Общо Русия може да съхранява към 10-15 милиона тона (110 милиона барела) по такива способи, което е нищожно, споделя Громов.

Според него, с цел да може да се застраховат размерите на износа и да има балансиращ резултат на международния пазар, е належащо да има стратегически нефтен запас в размер на 10% от годишните размери на произвеждане. За да направи това, е належащо да се построи система за предпазване на 50 милиона тона (360 милиона барела).

„ Русия създава към 520 милиона тона нефт, от които 220 милиона тона се изнасят. Складовите уреди за 50 милиона тона ще ни разрешат да съхраняваме съвсем една четвърт от нашия експорт. Този размер ще бъде задоволителен за балансиране на съветския експорт “, изяснява специалистът.

Такъв план в действителност може да бъде сбъднат посредством потреблението на естествени празнини, да вземем за пример солни пещери. Подобен опит има и при основаването на подземни газови складове. „ Това ще изисква обилни вложения и време. Според най-оптимистичните оценки основаването на такива складови пространства лишава от 2 до 3 години “, отбелязва специалистът. Преди две години цената беше 200 милиарда рубли.

Преди две години въпросът за петролните складове беше разискван в Министерството на енергетиката на Руската федерация. Проектът обаче беше отритнат по две аргументи. „ Първо, тъй като това е дълготрайно решение, чийто резултат ще бъде единствено след няколко години, т.е. не взема решение казуса с рецесията „ тук и в този момент “. Второ, петролните компании не са показали интерес към финансирането на този план “, изяснява Громов.

През 2020 година взеха решение, че рецесията на свръхпроизводството на нефт е извънредно събитие и е по-добре просто да изчакаме. Сега обаче друга, стратегическа логичност може да завоюва.

„ Ако през 2020 година вземем решение за създаване на хранилища, бихме могли да стартираме да използваме първите петролни складове в края на 2022 или 2023 година “, споделя Громов.

В сегашната обстановка складовите уреди на Русия биха били доста потребни. Според “Блумбърг” доставките на нефт в чужбина от Русия са намалели с 25% предходната седмица. Според Громов Русия изнася приблизително 5 милиона барела нефт дневно, а в този момент доставките са намалели с 1,5 милиона барела дневно. В същото време единствено Съединени американски щати постановиха петролно ембарго, някои търговци отхвърлят да купуват съветски нефт, плюс има логистични проблеми. Основното е, че апелите за ембарго стават все по-изразени в Европейски Съюз. „ Казвам ясно и недвусмислено: да, Германия също изцяло отхвърля да внася съветски енергийни запаси. “До лятото ще понижим на половина доставките на нефт, а до края на годината ще достигнем нула “, сподели немският външен министър Аналена Бербок..

Струва ми се, че в този момент е настъпил подобаващ миг за основаване на система за предпазване на нефт в Русия. Това е стратегическо решение, което ще разреши на Русия да усили гъвкавостта във връзка с ръководството на износа на нефт. Ако имаме складови мощности, ще можем да контролираме производството не посредством прекъсване на сондажи, а посредством струпване в стратегическия нефтен запас за следваща продажба на нови клиенти или на същите клиенти, когато геополитическата обстановка се усъвършенства “, счита Громов.

Освен това е прекомерно рано да се отписва петролът в международен мащаб. „ Разбираме, че „ зелената “ стратегия, за която всички приказват, се е спукала като сапунен мехур. Светът осъзна, че красивият девиз за прекосяване към възобновима сила не работи и към момента са нужни обилни количества въглеводороди, и то освен едно десетилетие, а 20–30 години, сигурно. Дори да приемем, че ще има нулево нарастване на търсенето в света, макар че това няма да се случи, въпреки всичко е належащо да се създава нефт, с цел да се поддържа настоящото търсене “, споделя специалистът.

Като цяло няма бързо решение на сегашния проблем с изкуствено ограничение на търсенето на нашия нефт посредством инфраструктура. Проектът за създаване на нови тръбопроводи за превозване на спомагателни размери петрол на изток изисква още повече средства и ще отнеме не 2-3 години, а 5-7 години, счита източникът.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР