Русия се отказва от използването на щатския долар и еврото

...
Русия се отказва от използването на щатския долар и еврото
Коментари Харесай

Отказът на Русия от долара е необратим: Шефът на ВТБ

Русия се отхвърля от потреблението на щатския $ и еврото във външната търговия - развой, който е " необратим ", твърди Андрей Костин, началник на банка ВТБ, един от най-големите съветски кредитори.

" Отказът от щатския $ и еврото към този момент е необратим развой за Русия. Като се има поради актуалната наклонност, главните ни външнотърговски сътрудници в средносрочен проект ще бъдат Китай, страните от Евразийски стопански съюз, Турция, Индия, Близкия изток, Латинска Америка и Африка. Преминаването към национални валути в търговията с тази съответна група страни е наш главен приоритет ", съобщи Костин на Евразийския стопански конгрес в Баку.

Освен това, съгласно банкера, решението на Съединени американски щати и други западни страни да замразят валутните запаси на Русия по-рано тази година демонстрира, че никоя страна не е предпазена от сходно отношение - състояние, което евентуално ще откаже други страни от главните аварийни валути.

" Нито една страна не може да се усеща изцяло предпазена в изискванията на световна стопанска система, насочена към $ ", акцентира Костин.

Думите му повтарят изказванията на президента Владимир Путин от предишния месец. В средата на септември, до момента в който обсъждаше ограниченията за преструктуриране на стопанската система на страната в изискванията на западни наказания, съветският президент назова дедоларизацията " неминуем развой ".

 Русия утвърди проект за дедоларизация на националната стопанска система още през 2018 година Беше въведен пакет от ограничения, целящ ускорение на процеса, като задачата е стъпките да бъдат изпълнени в границите на шест години. След невижданите стопански наказания, наложени на Русия след войната в Украйна, обаче Москва форсира процеса на отвод от това, което назовава " компрометирани " $ и евро. Въведена е рублева скица за заплащане на износа на газ и националните валути стартират да се употребяват при разплащането на външната търговия на Русия с нейните търговски сътрудници.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР