Русия се опитва прикрито да повлияе на германската политика. Но

...
Русия се опитва прикрито да повлияе на германската политика. Но
Коментари Харесай

Готвачът на Путин и неговата дълга ръка


Русия се пробва скрито да повлияе на немската политика. Но по какъв метод? Според информации на AРД и " Ди Цайт ", една от следите води към съветския олигарх Пригожин, поддръжник на Путин.

Путин и неговият " готвач " Пригожин, кадър от 2010 година

Проявата на пръв взор е безобидна: в берлинския хотел " Хилтън " през януари се организира интернационална конференция, отдадена на опазването на околната среда и дигитализацията в региона на Балтийско море. Организатори са една английска PR-агенция и Федералният съюз за поощряване на стопанската система и външноикономическите връзки. Заради пандемията конференцията тече най-вече онлайн. В нея вземат участие и четирима немски депутати от разнообразни партии - по един от ХДС, ГСДП, АзГ и СвДП.

Именно за тях се допуска, че биха могли да се трансфорат в проводници на съветските ползи. Поне по този начин считат няколко европейски медии, съгласно информация на " Ди Цайт " и предаването " Контрасти " на телевизия АРД. И Йорг Форбриг, специалист по Източна Европа в програмата " Джърман Маршъл Фонд ", счита, че в тази ситуация става дума за тактика. " Чрез потреблението на елементарни тематики би трябвало да се сътвори мрежа от по-малко известни политици и по този начин от немската политическа външна страна неусетно да се оказва от ден на ден въздействие. Това е опит за реализирането на първи контакти с немски сътрудници, с цел да може след това връзките да се употребяват за оказването на съответно въздействие ", споделя Форбриг.

Каква роля играе " готвачът на Путин "?

Съгласно изследванията на AРД и " Ди Цайт ", лобисткият Федерален съюз за поощряване на стопанската система и външноикономическите връзки, който е измежду уредниците на гореспоменатата конференция, поддържа контакти с персони и организации, тясно свързани с съветския олигарх Евгений Пригожин, прочут и като " готвача на Путин ". Твърди се, че е станал милиардер с помощта на своята организация за кетъринг, заведенията за хранене и държавните поръчки.

Смята се също, че той финансира така наречен " фабрика за тролове ", която се занимава с дезинформационни акции, в това число по време на предизборната акция в Съединени американски щати през 2016 година. Американското държавно управление е дало обещание премия от 250 000 $ за доказателства, които биха могли да доведат до задържането на Пригожин.
Редакцията предлага
Рускиня дърпа конците?

Двете немски медии разполагат с мейли, свързани с организацията на конференцията в Берлин. В тях непрекъснато се среща името Юлия Берг. От октомври тя е член на Федералния съюз за поощряване на стопанската система и външноикономически връзки - участието в него коства 3000 евро годишно. Очевидно тя е връзката сред немския стопански съюз и дейностите на Пригожин. И евентуално точно тя е провела берлинската конференция.

Рускинята и преди е била свързвана със структурите на съветските олигарси - считана е за централна фигура в обединяването AFRIC, близка до Пригожин организация, чиято цел е да усили въздействието на Русия в Африка. По думите на съветския проверяващ публицист Иля Рождественски, Берг играе водеща роля в мрежата за оказване на въздействие, основана от Пригожин. Миналата година Съединени американски щати включиха Берг в листата с руснаците, на които постановат наказания. Основанието: дружно с други лица тя е подкрепяла " злонамерените интервенции на Пригожин за оказване на въздействие в Европа и Африка ".

Председателят на Федералния съюз за поощряване на стопанската система Михаел Шуман споделя, че е научил за близостта на Берг с Пригожин от медиите. Освен това съюзът нямало по какъв начин да наблюдава всички контакти на своите членове към и в Русия. " Над 18 години поддържаме положителни връзки с Русия - няма по какъв начин членовете ни да не поддържат връзки там ", показва Шуман.

Още сигнали за новата тактика за въздействие

Това обаче не е всичко: двама високопоставени съветници на Федералния съюз за поощряване на стопанската система са взели участие неведнъж в задачи на AFRIC като наблюдаващи на изборите в разнообразни африкански страни.

Трима от участвалите в берлинската конференция немски депутати споделят пред AРД и " Ди Цайт ", че не са знаели за съществуването на връзка сред мероприятието в Берлин и мрежите на Пригожин. Но пък четвъртият - Шефан Койтер от " Алтернатива за Германия " - твърди, че поддържа другарски връзки с Юлия Берг. Двамата се срещнали около човек от съветската президентска администрация, само че Койтер не знаел какво тъкмо работи неговата позната.

Експертът по Източна Европа Йорг Форбриг чака депутатите от Бундестага да са по-внимателни във връзка с сходни прояви. Този тип конференции съставляват опция за печелене на въздействие, без връзката с Русия да се потвърждава еднопосочно. Според Форбриг, за руснаците най-важното в тази ситуация е да намерят хора, които в дълготраен проект да се изричат позитивно за Русия.

Фабриката за тролове, другари на Русия, които стават изборни наблюдаващи в чужбина, и конференции като тази в Берлин се вписват идеално в новата тактика на Русия за оказване на въздействие. " Кремъл е дал експериментирането тук на частни лица, които са по-гъвкави. А и по този начин би било по-лесно да се отхвърли, че фактически става дума за оказване на въздействие от страна на съветската страна ", споделя специалистът Йорг Форбриг.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР