Русия се надява Турция да се откаже от плановете си

...
Русия се надява Турция да се откаже от плановете си
Коментари Харесай

Захарова: Русия се надява Турция да се откаже от плановете за нова военна операция в Сирия

Русия се надява Турция да се откаже от проектите си за нова военна интервенция в Сирия, заяви турският информативен уебсайт Хаберлер, базирайки се на изявление на говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова.

Според Захарова Турция би трябвало да вземе позволение от режима на сирийския президент Башар Асад, преди да предприеме сходни дейности.

" Една такава стъпка без да е получено позволение единствено ще усили още повече напрежението в Сирия ", сподели говорителката.

" Надяваме се, че Анкара ще се въздържа от дейности, които могат да открият пътя за рисково утежняване на и без друго притеснителното състояние в Сирия ", счита Захарова.

Същевременно обаче тя уточни, че схваща терзанията на Анкара във връзка със заканите за националната й сигурност, произлизащи от регионите по границата със Сирия.

Наскоро изказване по отношение на проектите на Турция за нова интервенция направи и външният министър на Русия Сергей Лавров, който изрази желанието на съветската страна " проблемите да бъдат позволени при ценене на независимостта и териториалната целокупност на Сирия ".

Междувременно турската страна е декларирала пред Съединените щати решимостта си да вземе нужните ограничения в Сирия, показва Анадолската организация.

Според известие на министерството на външните работи на Турция заместник-външният министър Седат Йозал е разговарял по телефона с Линда Томас-Грийнфийлд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, по тематиката за развитията в Сирия, в това число плануваната от Турция интервенция. Пред нея Йонал е подчертал, че " терористичната организация ПКК/СЗН (Турция преглежда като една и съща организация Кюрдската работническа партия и сирийските Сили за отбрана на народа, бел.ред.) съставлява екзистенциална опасност освен за териториалната целокупност на Сирия, само че и за турската национална сигурност ". Според него освен че не са изпълнени ситуациите в две обособени съглашения, реализирани със Съединени американски щати и Руската федерация през октомври 2019 година, само че даже терористичните закани против Турция от Северна Сирия са се засилили в последно време.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР