Русия се надява, че Балканите ще останат стабилна и безопасна

...
Русия се надява, че Балканите ще останат стабилна и безопасна
Коментари Харесай

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Русия се надява, че Балканите ще останат постоянна и безвредна зона и е подготвена да поддържа Сърбия за поддържане на нейния суверенитет и териториална целокупност, разяснява съветският министър председател Дмитрий Медведев пред сръбския парламент, представен от ТАСС и " Спутник ".

" Русия поддържа народа на Сърбия и е подготвена да даде всякаква помощ, която да ви помогне да запазите суверенитета и териториалната целокупност ", сподели Медведев и добави, че Москва се интересува от " извънредно спокойно решение на настоящия проблем в района въз основа на от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. "

" Искаме обстановката на Балканите да остане постоянна и сигурна и се стремим да развиваме връзки с всички районни страни ", добави съветският министър председател.

Москва ще отговори политически и " във военния смисъл " на устрема на НАТО да разположи военни бази наоколо до съветските граници, защото това заплашва националната сигурност на страната, изясни Медведев.

" Никой не отхвърля, че Русия има лични ползи, свързани с обезпечаването на нейната сигурност. Ние сме огромна страна, нуклеарна страна и желанието да разположим базите на НАТО в непосредствена непосредственост явно не може да ни извърши с позитивни страсти ", обясня Медведев в изявление за сръбския вестник " Вечерни вести ".

" Ние постоянно сме реагирали и ще продължим да реагираме на това, както в политически, по този начин и във боен смисъл ", акцентира той.

Медведев сподели още, че опитите за привличане на страни с вътрешни спорове в НАТО са рискови и изпълнени с доста съществени последствия.

" Всички опити за привличане на страни с вътрешни спорове в НАТО са извънредно рискови. Споменахте Босна и Херцеговина, Република Сръбска, само че можем да назовем и други страни. Какво се случва с Грузия, какво се случва с Украйна. Тези страни са в затруднено състояние ", изяснява съветският министър председател.

" И второ, това е изпълнено с доста съществени последствия. Затова страните членки на НАТО би трябвало да помислят 100 пъти, преди да вземат сходни решения ", акцентира Медведев.

Руският министър председател сподели също, че концепциите за основаване на някои нови съюзи или страни на Балканите са рискови, защото водят до националистически кръгове, които да преследват задачите си, употребявайки оръжие, добавяйки, че не би трябвало да се позволява принуждение в района.

В изявлението, Медведев повтаря позицията на Русия във връзка с Косово, учредена на нуждата от опазване на суверенитета и териториалната целокупност на Сърбия. Русия е уверена, че всевъзможни полемики по този въпрос би трябвало да се основават на интернационалното право, а не на едностранни ходове, съгласно премиера.

" Идеите за основаване на разнообразни нови съюзи и страни са доста рискови. Тъй като в последна сметка вършат най-агресивните и най-националистически насочените кръгове да преследват задачите си, употребявайки принуждение и оръжие, и там към този момент има задоволително ", изяснява той/

" Вярвам, че тези изказвания са доста рискови. Процесите, които са в ход, би трябвало да бъдат следени ", добавя Медведев, помолен да разяснява дали обстановката на Балканите, поради признаването на Косово от голям брой западни страни, може да докара до основаването на по този начин наречената велика Албания.

" Считам, че всички развития би трябвало да бъдат деликатно следени, тъй като е явно, че Балканите остават много неустойчив район и не би трябвало да позволяваме повторение на проявления на актове на принуждение, опити за едностранно предначертаване на картата на Балканите или всевъзможни други дейности това може да докара до филантропична злополука ", разяснява Медведев.

Дмитрий Медведев сподели още, че Съединени американски щати в устрема си да преобладават над света нанася щета на Европа, европейските страни към този момент са изтощени от тези американски желания.

" Съединени американски щати харесват единствено концепциите, които се раждат в офисите на Белия дом и Държавния департамент във Вашингтон, окръг Колумбия, харесват единствено тези хрумвания, които в последна сметка водят до икономическото благоденствие на Съединени американски щати ", изяснява той.

" Те разпространяват тези хрумвания по всевъзможен метод. Това не е загадка. Това е главното направление на Съединените американски щати. Следователно те настояват, че Русия поддържа една или друга страна или прави някакъв тип щета ".

" Но в действителност точно тези желания на Съединени американски щати да преобладават над целия свят, в това число Балканите и Европа, предизвикват единствено щета. Между другото, самата Европа е изтощена от тези желания или от тези стремежи ", разяснява Медведев.

Руският министър председател изяснява, че Русия, за разлика от Съединени американски щати с неудържимото си предпочитание за владичество, заема уравновесена позиция и се стреми да построи естествени връзки с всички страни, без значение от участието им във военни блокове.

" Това е неукротим, безусловно безграничен блян на Съединени американски щати да господства над света, в това число Европа. В този смисъл постоянно сме заемали, съгласно мен, уравновесена позиция. Тоест желаеме да бъдем другари с всички страни и, несъмнено, имаме естествени връзки с страните, които са ситуирани на Балканите, без значение от участието им в избран военно-политически блок ", добавя Медведев.

Моделите на " вярна " народна власт, насадени в Африка и Близкия изток, евентуално ще доведат до разпространяване на тероризма в международен мащаб, съобщи съветският министър председател пред сръбските депутати.

" Въвеждане на известни модели извън, обясняващи по какъв начин би трябвало да наподобява демокрацията в избрана страна в Африка или Близкия изток, основава безпорядък върху големи земи и просто води до срив на страни и тотално разпространяване на тероризма в международен мащаб ".

Медведев отбелязва, че Европейският съюз отхвърля всевъзможни механизми за съдействие с Русия.

" Не съм сигурен, че някой е спечелил. Всъщност Русия не се усеща осъдена и не копнее за времената, когато два пъти годишно провеждахме срещи ", разяснява Медведев.

Той добавя, че решенията са довели до последици, защото Европа намира за проблематично да откри решения на необятен набор от въпроси.

" Дори не загатвам обстоятелството, че компании в цяла Европа, както и у нас, са изгубили милиарди евро, които е невероятно да бъдат възобновени ".

Медведев приканва да си спомнят тези последици, като добавя, че Европа е изправена пред от ден на ден провокации. Сред тях той загатва и големия напор от мигранти и терористични закани.

Според него " развиването в Близкия Изток и Северна Африка се връща към Европейски Съюз като бумеранг ".

По думите му, " след тези събития множеството европейци стартират да признават, че Европейски Съюз би трябвало да заплати с дипломатически загуби и стопански вреди, с цел да показва забележимото си единение ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР