Русия се готви да нанесе нов масиран ракетен удар по

...
Русия се готви да нанесе нов масиран ракетен удар по
Коментари Харесай

Украинското разузнаване: Русия се готви за нов масиран ракетен удар

Русия се готви да нанесе нов масиран ракетен удар по Украйна. За това свидетелства подготовката на екипажите на съветската авиация, съобщи в изявление за РБК-Украйна представителят на Главното ръководство на разузнаването към министерството на защитата Вадим Скибицки.

Предупреждението се удостоверява и от обстоятелството, че в Беларус е дохвърчал съветски аероплан А-50У, който се употребява за ориентиране на ракети, написа УНИАН.

А-50У е аероплан за далечно радиолокационно разкриване и ръководство (аналогичната система на НАТО и Съединени американски щати е АУАКС бел. ред.). Системата за ДРЛОУ е предопределена да засича летателни апарати по време на полет. Най-често това е аероплан с инсталиран радар, постоянно с 360° пъргавина. По-рядко се срещат вертолети със същата апаратура. Комплексите за ДРЛОУ могат да засекат самолети и вертолети, отдалечени на стотици километри от самия комплекс, и са способни да разграничат кои от тях са другарски и кои – противников. Използват се както при отбранителни, по този начин и при офанзивни интервенции, най-много за ръководство и съгласуване активността на другарски бомбардировачи и изтребители.

Самолетът се е приземил на летището Мачулишчи в 21:25 ч 3 януари. Предишния път този аероплан е дохвърчал Беларус на 24 февруари 2022 г – в деня на огромното навлизане на съветските войски в Украйна.

Вадим Скибицки не прецизира тъкмо по кое време се чака масирания удар на руснаците, само че позволи, че той може да се случи и преди 9-10 януари.

" Всичко зависи от това какъв брой тъкмо ракети желаят да изпозват и какъв брой от тях са подготвени все още. Виждаме, че в този момент тяхната авиация тренира, прелита от едно летище на друго. Така че върви развой по подготовка за идващите обстрели.

Според Скибицки съветските сили регистрират и климатичните условия.

" В момента има условия точно за приложимост на високоточно въоръжение. " Шахед " -ите работят по предписание в тъмната част на денонощието, а ракетите могат да бъдат употребявани когато и да е. И тъкмо в този момент времето, най-малко в Киев, е уместно ", разяснява още представителят на ГУР.

От 29 декември до 1 януари Русия нанесе няколко крупни въздушни удара по Украйна, в това число нощни офанзиви с ирански дронове. Украинските въздушни сили оповестиха, че са свалили доста от съветските ракети и дронове, а руснаците не са съумели да спрат тока на украинците за новогодишните празници.

А президентът Володимир Зеленски съобщи, че с нощните офанзиви съветските сили се пробват да изтощят украинската Противовъздушна отбрана, напомня УНИАН.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР