Русия се е превърнала в тоталитарна държава, наподобяваща тази от

...
Русия се е превърнала в тоталитарна държава, наподобяваща тази от
Коментари Харесай

Руски правозащитник: Русия се превърна в държавата от 1984 на Оруел

Русия се е трансформирала в тоталитарна страна, наподобяваща тази от романа " 1984 " на Джордж Оруел. Това съобщи пред съд в Москва правозащитникът Олег Орлов, представен от " Ройтерс ".

Той изиска да бъде оневинен по обвиняване в дискредитиране на съветските въоръжени сили посредством наказание на войната в Украйна.

70-годишният Орлов посочи, че е " явно ", че руснаците живеят в света на писателя антиутопист, защото страната им води война против своя комшия, а в същото време твърди, че поддържа свободата, мира и сигурността (*) .

" Все още не съществува понятието " закононарушение на мисълта " в съветския углавен кодекс; жителите към момента не се санкционират за подозрение дали държавната политика е вярна, в случай че то е било изразено шушукайки в личния им дом; те не се санкционират за погрешно изражение на лицето...Все още ", означи той, правейки препратки към емблематичния разказ на Оруел.

Той обаче предизвести, че в случай че някой изрази такова подозрение отвън дома си, може да последва донос и наказване.

Орлов се защитаваше по дело, формирано по публикация от ноември 2022 година, в която написа, че Русия при президента Владимир Путин е изпаднала във фашизъм.

" Как моята страна, която се отдалечи от комунистическия тоталитаризъм, се плъзна в нов тоталитаризъм? Как да назовем този вид тоталитаризъм? Кой е отговорен за случилото се? ", пита Орлов, член на правозащитната група " Мемориал ", която беше разпусната от Русия през 2021 година, само че стана един от на идната година.
 ISW: В Русия се ускоряват рецензиите против Кремъл и цензурата
ISW: В Русия се ускоряват рецензиите против Кремъл и цензурата

Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е желал скрито заравяне за Пригожин

Той беше подсилен в съда от отличен със същата премия през 2021 година, чийто вестник " Новая газета " беше закрит скоро след нахлуването на съветските сили в Украйна.

Муратов съобщи, че тъкмо както дисидентът Андрей Сахаров е предсказал, че нахлуването в Афганистан през 1979 година ще докара Съветския съюз до злополука, по този начин Орлов е бил прав да предизвестява, че Русия следва път на саморазрушение в Украйна.

" ТЪМНИ СИЛИ "

" Виждаме, че Сахаров беше прав, безусловно прав тогава, като предизвести, че Съюз на съветските социалистически републики ще подкопае съществуването си, а Орлов е прав в този момент, предупреждавайки за заплахата от тъмни, профашистки сили ", посочи той.

Обширните изказвания на Орлов и Муратов пред съда бяха съкрушителна рецензия на решението на Путин да стартира война в Украйна от две от най-уважаваните персони в Русия.

Кремъл твърди, че " специфичната военна интервенция " е била оправдана от нуждата да се отбрани рускоговорящото население в Украйна от " геноцид " и да се " демилитаризира " и " денацифицира " страната - причини, отхвърлени от Киев и неговите западни съдружници като подправен предлог за война в имперски жанр.

Прокуратурата по делото на Орлов съобщи, че фактът, че правосъдното съвещание е било намерено за медиите и че Муратов е бил позволен да направи изказване, макар че е от страната, демонстрира, че свободата на словото е предпазена в Русия.

Държавното обвиняване обаче посочи, че тези права са съпроводени от отговорности, в това число такова за съблюдаване на законите. Те дефинира като неприемливо да се правят " провокации, ориентирани към разцепление на гражданското общество ".
 Путин подписа закона, забраняващ рецензии към армията и
Путин подписа закона, забраняващ рецензии към армията и " Вагнер "

Максималното наказване се усилва на 7 години затвор

Предвид възрастта и здравословното положение на Орлов обаче прокуратурата изиска санкция в размер на 250 000 рубли, а не присъда до три години затвор, която е позволена според законите, признати скоро след началото на войната в Украйна.

В речта си Орлов съобщи, че според Конституцията руснаците имат право на друго мнение от Путин.

" Къде е несъмнено, че нашият главнокомандващ (Путин) постоянно вярно схваща освен ползите на Русия, само че и ползите на нейните жители? ", запита Орлов в заключителната си тирада на почналия през юни развой.

" И в случай че визиите на част от жителите на Русия за личните им ползи не съответстват с тези на главнокомандващия, нямат ли право да приказват за това? Но следователно президентът към този момент не е президент, а нравствен и всемирски водач. Или висшите чиновници на Русия към този момент са непогрешими, като папата? ".

(*) Препратка към един от най-известните цитати от романа " 1984 " на Джордж Оруел: " Войната е мир. Свободата е иго. Невежеството е мощ "
 ISW: В Русия се надига призракът на мракобесието
ISW: В Русия се надига призракът на мракобесието " зложелател на народа "

С репресии от времената на Сталин Путин желае да завоюва войната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР