Русия се е договорила със Саудитска Арабия да удължи с

...
Русия се е договорила със Саудитска Арабия да удължи с
Коментари Харесай

Русия и Саудитска Арабия удължават сделката за ограничаване на добива на петрол

Русия се е договорила със Саудитска Арабия да удължи с 6 до 9 месеца съглашението с ОПЕК за ограничение на добива на нефт, сподели съветският президент Владимир Путин след диалог със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, съобщи Ройтерс.

Двамата разговаряха в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Осака. Путин посочи, че съглашението, което се очакваше да изтече на следващия ден, ще бъде удължено в актуалната си форма и в същите размери.

Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните сътрудници (ОПЕК плюс) се среща на 1 и 2 юли, с цел да дискутира договорката, която включва понижаване на добива на нефт с 1,2 милиона барела дневно. Съединени американски щати не вземат участие в пакта, посочи Българска телеграфна агенция.

" Ще подкрепим удължаването ", сподели Путин, наблягайки, че поддръжката ще е от Русия и от Саудитска Арабия. " Що се касае до интервала на удължаването, към момента би трябвало да решим дали ще бъде 6 или 9 месеца. Може би ще бъде 9 месеца ", добави той.

Удължаване с 9 месеца ще значи, че договорката ще изтече през март 2020 година Ако Иран също поддържа ангажимента, то това значи, че идната среща на ОПЕК плюс ще протече безпрепятствено.

През декември ОПЕК и съдружниците й, измежду които Русия, се споразумяха да понижат петролния рандеман общо с 1,2 милиона барела дневно, с цел да поддържат цените на международния пазар. Мярката влезе в действие на 1 януари за 6 месеца. След основаването на обединяването ОПЕК плюс през 2017 година цените на петрола се усилиха над два пъти с помощта на поредност съкращения на добива и през днешния ден черното злато се търгува за към 60 $ за барел.

Кирил Дмитриев, изпълнителният шеф на съветския Фонд за директни вложения, който оказа помощ за създаването на договорката ОПЕК-Русия, сподели, че този пакт към този момент е донесъл на Русия над 7 трилиона рубли (110 милиарда долара). Той добави, че стратегическото партньорство с ОПЕК плюс е довело до стабилизиране на петролните пазари и е разрешило по едно и също време съкращаване и увеличение на продукцията според от изискванията на търсене на пазара, което е асъдействало за предсказуемостта и растежа на вложенията в бранша. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР