Русия се доближи до контрола над украинския регион Донбас, като

...
Русия се доближи до контрола над украинския регион Донбас, като
Коментари Харесай

Русия напредва в Донбас след края на обсадата на „Азовстал“

Русия се приближи до контрола над украинския район Донбас, като разгласи победа в траялата с месеци борба за стоманодобивния цех в Мариупол и стартира огромна атака против останалите украински територии в провинция Луганск, заяви БГНЕС.

Последните украински сили, скрити в разрушения стоманодобивен цех " Азовстал " в Мариупол, се предадоха в петък, заяви съветското министерство на защитата. Това постави завършек на най-разрушителната блокада в хода на войната, счита Ройтерс.

" Територията на металургичния комбинат " Азовстал "... е изцяло освободена (бел. ред. - превзета, тъй като Мариупол е украински град) ", се споделя в изказване на министерството и се добавя, че през последните няколко дни са се предали 2439 бранители, в това число 531 в последната група.

Часове по-рано украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че последните бранители в металургичния комбинат са били известени от украинските военни, че могат да излязат и да спасят живота си. Украинците не потвърдиха незабавно данните за " Азовстал ". Русия предприе нещо, което изглеждаше като огромна офанзива за завладяване на последната останала украинска територия в Луганска област - една от двете югоизточни украински провинции, които Москва афишира за самостоятелни страни.

Руската войска стартира доста интензивно разрушение на град Северодонецк. „ Интензивността на обстрела се удвои, обстрелват жилищни квартали, унищожават къща след къща ", съобщи губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в канала си в Telegram.

В ранните часове на съботния ден сирените за въздушно нахлуване в огромна част от Украйна се включиха, в това число в региона на столицата Киев и южното пристанище Одеса.

Превземането на Луганска и Донецка област, огромна част от които съставляват индустриалния украински район Донбас, би разрешило на Москва да разгласи победа, откакто предишния месец разгласи, че това към този момент е нейна цел.

Въпреки че през последните седмици съветските сили изгубиха позиции на други места, те напреднаха на Луганския фронт. " Това ще бъдат сериозните последващи няколко седмици на спора ", сподели Матийо Булег, специалист в лондонския мозъчен концерн " Чатъм хаус ".

" И това зависи до каква степен ефикасни са при завладяването на Северодонецк и териториите към него ".

Генералният щаб на Украйна заяви, че е отблъснал настъплението към Северодонецк, част от това, което дефинира като огромни съветски интервенции по сектор от фронтовата линия.

В Москва съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че " освобождението на Луганската национална република " скоро ще завърши.

Битката за Мариупол Краят на обсадата на Мариупол има значимо алегорично значение за Русия след поредност от неуспехи от началото на нашествието на 24 февруари, само че това стана с цената на големи опустошения. Зеленски съобщи, че районът е бил " изцяло опустошен " от Русия и предложи публично съглашение със съдружниците на страната, с цел да се обезпечи отплата от страна на Русия за вредите, които нейните сили са предизвикали.

Наталия Зарицка, брачна половинка на войник от " Азовстал ", който се съобщи, съобщи, че не е чувала нищо от него след размяната на известия в Telegram преди два дни. Тя счита, че той към момента е жив.

" Положението е в действителност тежко и извънредно и брачният партньор ми е на път от един пъкъл към различен, от стоманодобивния цех " Азовстал " към пандиза, към пленничеството ", сподели Зарицка в Истанбул, където тя и други родственици лобираха пред Турция да помогне за спасяването на бойците. Червеният кръст съобщи, че е записал стотици украинци, които са се предали в завода като военнопленници, а Киев твърди, че желае замяна на пленници. Москва разгласи, че към пандизчиите ще се отнасят хуманно, само че съветски политици са представени да споделят, че някои от тях би трябвало да бъдат съдени или даже екзекутирани.

През последните седмици съветските сили в Украйна бяха изтласкани от региона към втория по величина украински град Харков, което е най-бързото им оттегляне, откогато бяха изтласкани от северната част на страната и Киевска област в края на март. Но те към момента управляват огромна част от южната и източната част на страната, а краят на сраженията в Мариупол значи, че тази територия към този момент е значително неприкосновена.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР