Русия съобщи днес, че са се предали близо 1000 украински

...
Русия съобщи днес, че са се предали близо 1000 украински
Коментари Харесай

Съдбата на украинските войници, напуснали Азовстал, остава несигурна

Русия заяви през днешния ден, че са се предали близо 1000 украински бойци, които отбраняваха стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол, след което, наподобява, че борбата за стратегическия пристанищен град на Азовско море съвсем е завършила, съобщи АП.

Украйна подреди на бойците да спасят живота си, като сподели, че задачата им да ангажират съветските сили към този момент е завършила. Бойците са изправени пред несигурна орис, като Украйна съобщи, че се надява на замяна на пленници, само че Русия се закани да съди най-малко някои от тях за военни закононарушения, отбелязва АП.

Не е ясно какъв брой бойци са останали в трансформиралия се в знак на отбраната на Мариупол цех. Самият град значително е трансфорат в руини. И двете страни се пробват да оформят свое пояснение за случилото се и да извлекат пропагандни победи от една от най-важните борби във войната, отбелязва още АП.



Говорителят на съветското министерство на защитата военачалник Игор Конашенков съобщи по-рано през днешния ден, че 959 украински бойци към този момент са напуснали " Азовстал " от понеделник, когато стартира извеждането на бранителите на завода. Според някои оценки в обширната мрежа от тунели и бункери в комплекса е имало 2000 индивида.

Освен алегорична стойност, цялостният надзор над Мариупол ще разреши на Русия да разположи сили и на други места в Донбас - индустриален център в Източна Украйна, който Кремъл се стреми да завладее. Това би осигурило на Русия и безпрепятствена сухопътна връзка към Кримския полуостров, който тя завзе от Украйна през 2014 година, а Украйна загуби жизненоважно пристанище.

Не е ясно какво ще се случи в този момент с изведените бойци. Поне някои от тях са били отведени в някогашна наказателна колония на територия, следена от подкрепяните от Русия сепаратисти. Украйна сподели, че се надява те да бъдат разменени за съветски военнопленници, само че добави, че договарянията са деликатни и евентуално ще бъдат продължителни.

В Москва обаче се чуват от ден на ден апели украинските бойци да бъдат изправени пред съда.

Руският парламент възнамерява през днешния ден да прегледа резолюция против размяната на бойците от батальона " Азов ".

Мариупол на процедура е най-големият украински град, високомерен от съветските сили от началото на нашествието на 24 февруари.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР