Русия съобщи, че е осъдила повече от 200 украински военнопленници

...
Русия съобщи, че е осъдила повече от 200 украински военнопленници
Коментари Харесай

Русия е осъдила 200 украински военнопленници

Русия заяви, че е осъдила повече от 200 украински военнопленници на дълги присъди, като някои от тях са получили пожизнен затвор, съвсем две години след офанзивата на Кремъл, съобщи Агенция Франс Прес.

Русия държи незнаен брой - допуска се, че са хиляди - украински бойци в плен, доста от които са били взети по време на обсадата на пристанищния град Мариупол през 2022 година

Киев и интернационалните правозащитни групи осъдиха провежданите от Москва процеси против военнопленниците като противозаконни.

" Повече от 200 украински военнослужещи са наказани на дълги присъди затвор за осъществяване на убийства на цивилни жители и неприятно отношение към военнопленници ", съобщи Александър Бастрикин, началник на съветския Следствен комитет, в изявление за държавната осведомителна организация РИА Новости.

Той даде обещание, че Москва ще " продължи " напъните си за правосъдно гонене на украинския боен личен състав, в това число и на " високопоставени чиновници ".

Много от украинските военнопленници са били държани в окупираната от Русия Източна Украйна, а други са били отведени в Русия.
Бастрикин не посочи дали бойците са наказани в Русия или в окупирана Украйна.

На 3 януари Русия и Украйна оповестиха, че са разменили стотици пленени бойци в първата обществено оповестена замяна от месеци насам.

Източник: БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР