Русия разследва къде са произведени експлозивите за атаките с дронове

...
Русия разследва къде са произведени експлозивите за атаките с дронове
Коментари Харесай

Русия разследва къде са произведени експлозивите за атаките с дронове срещу нейни бази в Сирия

Русия проверява къде са създадени експлозивите за офанзивите с дронове против нейни бази в Сирия

Руското министерство на защитата разгласи, че проверява кои страни са произвели експлозивите, употребявани при офанзивите наскоро против съветски бази в Сирия, заяви РИА Новости.

В нощта против предходната събота (6 януари) 13 безпилотни апарата, множеството носещи експлозиви, нападнаха съветската Военновъздушни сили база „ Хмеймим “ в провинция Латакия и Военноморски сили базата в Тартус на Средиземно море, като съгласно Москва това не довело до жертви и вреди.

Въпросните взривни субстанции са създадени в разнообразни страни, в това число в Украйна, декларирал военачалник майор Александър Новиков. Шефът на ръководството за създаване и развиване на безпилотни летателни апарати прецизирал, че предварителните проучвания са посочили, че като главно взривно вещество е употребен пентаеритриттетранитрат (ПЕНТ), което е по-мощно от хексоген. По думите му ПЕНТ се създава, в частност, в Шосткинския цех за химически реактиви в Украйна и не може да бъде получен в занаятчийски условия или извлечен от други муниции.

При нападанията късно в петък 10 дрона с експлозиви атакували „ Хмеймим “ и 3 - базата в Тартус. Според Новиков 7 от апаратите били унищожени, а 6 били прехванати от средствата за радиоелектронна битка и приземени на указани позициии, като 3 от тях се взривили от носещите муниции. Всяко от самоделните взривни устройства било с тегло 400 грама, като в него имало железни топчета с радиус на проваляне 50 метра. Новиков съобщи още, че координатите в програмното поръчителство на дроновете не могат да бъдат открити в интернет, което също не приказва за „ занаятчийство “.

Въпреки изказванията на Москва, че не са нанесени вреди в интернет се появиха фотоси на развалени самолети в „ Хмеймим “.

По-рано тази седмица армейският в. „ Звезда “ заяви, че дроновете са изхвърчали от провинция Идлиб от територии под контрола на така наречен умерена сирийска съпротива. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР