Русия разширява мащабите на атаката си - на ракетен обстрел

...
Русия разширява мащабите на атаката си - на ракетен обстрел
Коментари Харесай

Русия разширява атаката - Лвов е подложен на ракетен обстрел, в Мариупол ситуацията е критична

Русия уголемява мащабите на офанзивата си - на ракетен обстрел са подложени градовете Лвов и Ивано-Франковск. Местните управляващи оповестяват за минимум 9 жертви и 30 ранени край Лвов. Организирани са няколко коридора за извеждане на цивилни. Очаква се през днешния ден в Мариупол да дойде филантропична помощ. От няколко дни обстановката в стратегическото пристанище е сериозна - няма ток, вода, лекарства. Молдова изиска помощ, с цел да се оправи с напора на украински бежанци.

Най-малко 30 съветски ракети за изстреляни по военната база край Лвов, заяви губернаторът на региона. По думите му, жертвите и ранените са десетки. Съоръжението се намира на към 10 км от границата с Полша, и на близо 60 км от центъра на града. Масираният обстрел е почнал малко след 3:30 ч сутринта локално време.

Лвов е приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна, в града се намират и доста дипломати на непознати страни, които в преди началото на нашествието се реалокираха от Киев.

За офанзива на летището край Ивано-Франковск, оповестява кметът на града. Напълно опустошен е град Волноваха. Чернигов, Харков са под съветска блокада. Днес се чака украинска филантропична помощ да дойде в Мариупол, където обстановката е сериозна.

Няма да се съобщи, ще устоим, сподели президентът Зеленски в следващото си послание.

" Няма да недооценявам опасността. И няма да пресилвам достиженията. Ние сме почтени хора, а не Министерството на защитата на Русия. Което лъже всички - милионите си жители и даже управата на Руската федерация. Казвам искрено: към момента би трябвало да се държим. Все още би трябвало да се борим. Всеки ден и всяка нощ би трябвало да търсим метод да нанесем оптимални вреди на съперника. "

След изявата си, Зеленски дава отговор на въпроси на публицисти в продължение на повече от час. Според него, украинската и съветската делегации към този момент не си слагат ултиматуми, а разискват съответни оферти.

Руският президент не е посочил никакво предпочитание да спре нашествието, се споделя в изказване на Елисейския замък, след диалог на френския държавен глава Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц с Путин.

Руското министерство на защитата сподели фрагменти от завладяване на украинска база, без да прецизират местоположението й.

" За денонощие подразделенията на съветските въоръжени сили са се придвижили с 14 км. В хода на военните дейности са завладяни няколко обитаеми места в южните региони. ", съобщи Игор Конашенков, представител на министерството на защитата на Русия.

Молдова изиска помощ, с цел да се оправи с бежанския напор. В страната остават над 100 000 украинци, което значи, че популацията се е нараснало с към 4 %.

Протести против войната и в поддръжка на Украйна са планувани в десетки градове по света, в това число и в Москва. В Одеса оркестърът към Националната театрална академия изнесе концерт навън. Така музикантите се причислиха към апела на формален Киев за " затварянето на небето " над Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР