Русия разработи нов проект за стратегическа атомна подводница. Както каза

...
Русия разработи нов проект за стратегическа атомна подводница. Както каза
Коментари Харесай

Новите руски подводници ще станат дрононосачи

Русия създаде нов план за стратегическа атомна подводница. Както сподели Андрей Баранов, заместник-генерален шеф на Централното конструкторско бюро „ Рубин “, концепцията би трябвало да бъде осъществена в „ средносрочен проект “. Според него планът на подводницата е кръстен “Арктурус ”.

Предполага се, че новите модели подводници ще заменят атомните ракетоносци " Борей ", които сега са на въоръжение в съветския флот. Процесът на преоборудване на флота е плануван да стартира през 2037 година

Както означи Андрей Баранов, подводниците ще получат оптимален брой оръжия и дронове. Предполага се, че новите подводници ще дават отговор на актуалните условия, само че поражда въпросът дали новата разработка ще се получи до 2037 година? Освен това страните от НАТО също обновяват своите подводни флотилии.

В Съединените щати беше пусната в произвеждане първата атомна подводница от серията “Колумбия ”, която би трябвало да размени остарелия клас “Охайо ”. Англия също възнамерява да стартира превъоръжаване на своя флот с нови нуклеарни подводници от клас “Дреднот ” до 2030 година

Както означи военният специалист Олег Желтоножко съветското корабостроене е изправено пред редица компликации. Следователно отлагането на програмата за развиване в средносрочен проект е повече от целесъобразно.

„ На първо място, би трябвало да се означи, че военното корабостроене е доста дълъг и комплициран развой. Боен транспортен съд стартира да се проектира доста преди да влезе в употреба. При проектирането се взема поради освен настоящото положение на флота, само че и бъдещето. Обмисля се сходната работа в непознатите флотове и се прави основа за бъдещето “, сподели специалистът.

Според Олег Желтоножко съветското корабостроене е минало през интервал, когато доста планове са били замразени, а други са били изцяло изоставени. Спирането на проектирането и производството, което би трябвало да продължи без спиране за естественото действие на промишлеността, докара до обстоятелството, че доста технологии бяха изгубени.

„ В известна степен в този момент се пробват да компенсират това закъснение, което стартира през 90-те години. Трябва да се усилят както работата по планиране, по този начин и производството. Фактът, че разнообразни планове се възнамеряват за доста дълъг интервал от време, не е минус, а просто преимущество “, сподели още специалистът.

Сред проблемите, пред които е изправено корабостроенето, специалистът уточни деградацията на някои промишлености, които са индиректно свързани с корабостроенето. Следователно, с цел да се актуализира флотът, е належащо да се разрешат редица свързани проблеми, което се отразява на периодите за планиране и произвеждане.

„ Комплексната работа по възраждането на флота не е за една година или 10 години. Като цяло е позитивно, че такава работа е почнала, почнала в дълготраен проект “, означи Олег Желтоножко.

Концепцията за подводница “Арктурус ” беше показана за първи път на форума “Армия-2022 ”. Подобно на подводниците " Борей ", новите подводници са предопределени главно да носят ракети с нуклеарни глави. Функционалността на “Арктурус ” обаче е доста по-широка от тази на предшествениците му.

Новата подводница се отличава и с новаторската си структура. Заобленият корпус и перката на носа на подводницата са проектирани да създадат подводницата допустимо най-незабележима. Подобни градивни решения се употребяват при основаването на английските подводници от клас “Дреднот ”, тъй че на Запад новите решения могат да бъдат внедрени по-рано, в сравнение с в Русия. Това обаче въобще не демонстрира „ слабостта “ на съветския флот.

„ Ситуацията не би трябвало да се преглежда по този метод. Това не е съревнование. Американският флот и нашият флот имат радикално разнообразни задачи. Следователно съставът на кораба също е друг. Сега американците интензивно се съпоставят с китайците и акцентират минусите на китайския флот. И китайският флот също има свои задания. Затова е неефикасно да се съпоставя съответен корабен състав, броят на избрани кораби и плавателни съдове “, изяснява експертът.

Една от разликите сред подводниците „ Арктурус “ и нейните прародители ще бъдат доста по-малките размери от тези на „ Борей “: дължина 134 метра, широчина 15,7 метра, както и пониженият екипаж: едвам 100 души. Подводницата ще носи единствено 12 пускови установки за балистични ракети вместо 16 на “Борей ”. Експертите изясняват намаляването на броя на ракетите с обстоятелството, че актуалните нуклеарни ракети ще имат доста по-голяма мощ заради множеството си бойни глави.

Освен ракети модерните подводници ще получат подводни дронове. “Арктурус ”, по-специално, могат да станат носители на дронове с нуклеарна глава “Посейдон ”. Точният брой дронове, които една подводница може да носи, не се оповестява. На лодки от по-ранния план 09 851, който също е създаден от Централното дизайнерско бюро “Рубин ”, могат да бъдат конфигурирани до шест “Посейдон ”..

Въпреки това, с помощта на техния стелт дизайн, лодките “Арктурус ” могат да работят освен като детайл от нуклеарната триада, само че и да се употребяват като притежател на самостоятелни разследващи апарати “Сурогат-5 ” Концепцията за безпилотен уред беше показана от “Рубин ” през 2022 година

Дължината на корпуса му е 17 метра, а дълбочината му на гмуркане е до 600 метра. Предполага се, че главната задача на “Сурогат ” е да имитира магнитоакустичните характерности на разнообразни подводници. Устройството може да работи в тандем с подводница, действайки като „ подправена цел “ и маскирайки нейното местонахождение.

В бъдеще устройства от този вид могат да получат и оръжейна платформа освен за торпедни оръжия и противокорабни ракети (ПКР), само че и за противовъздушни оръжия.

С помощта на дронове могат да се правят освен разследващи задачи, само че и диверсии против подводни обекти, в това число информационни линии.

Някои от тези хрумвания сега са в стадий на създаване и изпитване, тъй че към този момент, преди всичко, подводниците работят като носители на нуклеарни оръжия.

Все още не е известно къде тъкмо ще бъдат основани новите ракетоносци. Въпреки това е най-вероятно лодките от серията “Арктурус ” последователно да заменят “Борей ” в техните бази.

„ Къде ще застанат е обособен въпрос. Но това най-вероятно ще бъдат флоти, които имат директен достъп до океана - Северния и Тихия. Като цяло доставките се правят въз основа на характерните задания на всеки обособен флот. Балтийският флот има свои задания, Черноморският не се нуждае от нищо по-голямо от фрегати и дизел-електрически подводници “, отбелязва Олег Желтоножко.

При създаването на подводница се вземат поради геополитическите действителности, въз основа на които се създават доктрини за потребление на нуклеарно оръжие. Следователно до 2037 година продуктовата идея може да се промени доста. Общата наклонност обаче надали ще се промени: в бъдеще подводните оръжия ще се употребяват все по-често за нанасяне на вреди на врага под вода, във въздуха и на земята.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР