Русия разкритикува преговорите със Саудитска Арабия за прекратяване на войната в Украйна, след като Москва не получи покана да присъства

...
Руското външно министерство укори усилията на международни служители, които се
Коментари Харесай

Руското външно министерство укори усилията на международни служители, които се срещат в Саудитска Арабия, за намиране на мирен уреждане на войната в Украйна

От ХАННА АРХИРОВА и ДЖИМ ХАЙНЦ Associated Press 7 август 2023 г., 8:33 ч. Саудитска Арабия да намери мирно уреждане на войната в Украйна, заявявайки, че преговорите нямат „най-малката добавена стойност“, т.к. Москва — за разлика от Киев — не беше поканена.

Висши служители от около 40 държави се събраха в неделя в Джеда за двудневна среща, която има за цел да постигне съгласие по ключови принципи относно как да се прекрати конфликтът, който бушува повече от 17 месеца.

Но без участието на Русия и без да се вземат предвид интересите на Москва, срещата беше безсмислена, руски външен се казва в изявление на министерството. Той повтори предишни уверения, че Русия е отворена за дипломатическо решение при нейните условия, което слага край на войната, и е готова да отговори на сериозни предложения.

Но Михайло Подоляк, съветник към Зеленски, изключи предишните искания на Москва, които биха дали време на Русия да се окопае по-дълбоко в частите на Украйна, които е окупирала.

Той каза на X, известен преди като Twitter, че руските сили трябва да се изтеглят напълно от окупираните райони и няма да има компромис от Киев по този въпрос.

Междувременно украинската служба за сигурност обяви в понеделник, че е задържала предполагаем руски информатор, който е събрал разузнавателна информация за пътуването на украинския президент Володимир Зеленски до южната област Николаев миналия месец.

В него се твърди, че жената „събира данни за въздушен удар по време на посещението на Зеленски .”

Жената се опита да установи маршрута, часовете и посещенията на Зеленски в региона. Тя беше задържана, когато се опита да предаде информацията на руснаците, се казва в изявлението, без да се предоставят доказателства. -мащабна инвазия през февруари 2022 г., когато той отказа да напусне Киев при приближаването на силите на Москва.

Той беше един от неочакваните козове на Украйна във войната, играейки ключова роля роля в укрепването на обществения морал, включително вечерно видеообръщение, и превръщането му в разпознаваемо лице по целия свят, докато притиска съюзниците и другите да помогнат на Украйна.

Също понеделник, руски обстрел удари девететажна жилищна сграда в град Херсон, убивайки един човек и ранявайки други четирима, според областния управител Александър Прокудин. Той каза, че Херсон е преживял „тежка нощ“, тъй като руснаците „покриха централната част на града с огън“.

57-годишна жена беше убита и четирима души бяха ранени при руския обстрел на село в североизточната провинция Харков, каза губернатор Олег Синегубов.

___

Джим Хайнц съобщи от Талин, Естония.

___

Следвайте AP отразяване на войната в Украйна на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР