Русия разкри нова схема за плащане на газ за недружелюбните

...
Русия разкри нова схема за плащане на газ за недружелюбните
Коментари Харесай

Москва намери елегантно решение за газовите разплащания със Запада

Русия разкри нова скица за заплащане на газ за недружелюбните страни. Президентът на Руската федерация описа персонално на канцлера на Германия за нея и първата реакция на Шолц е била прочувствена. Но подробният разбор на новата скица демонстрира, че Русия е намерила грациозен метод за разплащане: той е допустим за европейците, а Москва ще поддържа рублата и ще отбрани приходите си от експорт. В последна сметка в този момент част от заплащането за газ не доближава до „ Газпром “ заради наказания.

Владимир Путин подписа декрет за нова процедура за заплащане на съветски газ от недружелюбните страни. Според него Русия предлага на изпълнителите от такива страни „ ясна и транспарантна скица “. Първият, който чу за това в телефонен диалог, явно беше немският канцлер Олаф Шолф, а по-късно италианският министър председател Марио Драги. Първата реакция на Шолц беше прочувствена. Той не се съгласи с новата процедура в диалог, само че изиска писмена информация, с цел да я разбере по-добре.

Каква е същността на новата скица и по какво се разграничава от остарялата? Всички заплащания за съветски газ се предлага да се правят посредством една оторизирана банка - „ Газпромбанк “. Чуждестранните контрагенти би трябвало да основат специфична валутна и специфична рубльова сметка в тази банка. Това може да стане отдалечено, не безусловно персонално. След това контрагентът превежда долари или евро - както е предписано в контракта за газ - по специфична валутна сметка в „ Газпромбанк “.

Руската банка продава тази валута на борсата и превежда постъпленията по специфична рубльова сметка на задграничния контрагент в „ Газпромбанк “. Освен това тези рубли, когато настъпи датата на заплащането, се превеждат по сметката на „ Газпром “ в рубли като заплащане за доставките на газ. Този превод се смята за заплащане. На „ Газпромбанк “ е предложено да дефинира разпоредбите за заплащания по тази скица в границите на 10 дни.

Новата скица на работа се отнася единствено за доставка на газ по водопровод (ВПГ е изваден от скоби). В същото време държавната комисия за надзор на задграничните вложения има право да издава изключения за заплащане на доставки без съблюдаване на новата процедура за заплащане.

„ Считам новата процедура за разплащания за елегантно решение, което е компромис “, споделя Алексей Громов, шеф на енергийното направление на Института по енергетика и финанси.

Първо, показва специалистът, не е належащо да се трансформира валутата на заплащане в комерсиалните контракти, което е основна смяна в контракта. Контрагентите на „ Газпром “ плащаха както в евро, по този начин и в долари, и ще продължат да заплащат за газа. Ще е належащо единствено да се направи дребна промяна със промяна на банката медиатор, през която ще се извърши заплащането. Такива промени би трябвало да бъдат направени, да вземем за пример, в случай че медиаторът банкрутира.

Преди това нямаше единна оторизирана банка, т.е. всички заплащания за газ се правиха посредством разнообразни банки, които бяха предписани в контракта. „ В множеството случаи това беше още веднъж „ Газпромбанк “, само че имаше и задгранични банки и други финансови институции “, споделя Громов. Тоест, корекции в договорите може даже да не се изискват за всички. По-специално, от изказването на немския канцлер Олаф Шолц следва, че Германия преди този момент е правила заплащания за газ посредством „ Газпромбанк “.

Втората значима смяна визира съветската страна. „ Според сегашната скица „ Газпром “ получава валута за продадения газ. Той е задължен да не продава 80% от валутната облага на междубанковата борса, а да съобщи на страната. Сега той ще продаде 100% от валутните облаги посредством „ Газпромбанк “ и Междубанковата валутна борса “, споделя Громов. В същото време транзакционните разноски при прекачване на една валута в друга ще паднат върху плещите на Русия.

Игор Галактионов, специалист по фондовия пазар в „ Мир Инвестиции “, обаче счита, че е мъчно да се оцени точният дял на „ недружелюбните “ сътрудници във валутните доходи, само че във физическо изражение е повече от 80% от целия експорт за страни отвън Оперативно-наблюдателно дело. Освен това той счита, че транзакционните разноски в този момент се поемат от неприятелските страни.

„ За „ Газпром “ като цяло също нищо няма да се промени. Сега конвертирането на валутните доходи в рубли ще се прави автоматизирано, което може ненапълно да понижи транзакционните разноски на компанията за интервенции по конвертиране. Но в общия мащаб на бизнеса това не са толкоз обилни суми “, споделя Галактионов. Според него, в случай че механизмите за ценообразуване останат същите, тогава преходът към рубли ще бъде чисто механически.

Професорът и анализатор по ВШЕ Евгений Коган допуска, че съветското искане трансформира равнището на риска от разплащане за купувачите. Компромисът наподобява, съгласно него, евентуален. Според консултантската компания ИЦИС в интервала от началото на специфичната интервенция до 15 март Газпром е печелил към 340 милиона $ дневно от продажбата на газ. През януари Русия завоюва 9,5 милиарда $ от експорт на газ за Европа.

Защо Русия се нуждае от тези корекции? Първо, продажбата на валута на тържищата усилва търсенето на рублата, което ускорява нейния обменен курс. Това ще обезпечи директна поддръжка на съветската валута. Централната банка на Руската федерация, заради замразяването на нейните запаси, не може да се намесва и да поддържа националната валута на фона на наказания и различен напън. Тази роля в този момент се пада на експортьорите. Основната роля беше дадена на „ Газпром “, само че в бъдеще сходна скица може да бъде разширена и за доставка на други артикули - нефт, петролни артикули, зърно, метали и други

Второ, по този начин е опция да се избегнат рисковете от наказания. Както изясни президентът, замразяването на съветски активи в чужбина сподели, че западните страни употребяват финансовите си системи като оръжие. „ Ние снабдихме европейските консуматори с нашите запаси, в тази ситуация газ. Получиха го, заплатиха ни в евро, които след това сами замразиха. В тази връзка има всички учредения да се счита, че доставихме част от газа, доставян за Европа, на процедура гратис “, сподели Путин.

„ Въпросът е, че „ Газпром “ евентуално се е сблъсквал с обстоятелството, че част от средствата, които бяха преведени по банкови сметки от задгранични контрагенти за доставки през февруари, не можеха да бъдат доставени в Русия. Например заради спиране на връзката със системата СУИФТ или заради попадане на банката под наказания. Тоест европейците направиха заплащания, само че не стигнаха до „ Газпром “ напълно “, изяснява Громов.

Новата скица на заплащане в действителност е заобикаляне на тези наказания, съгласява се специалистът. Той обаче акцентира, че не нарушава законово никакви наказания, които сега са в действие. Но е в положение да отбрани приходите от газ на Русия от заледяване от Запада.

„ Това понижава риска от блокиране на заплащанията за съветски газ заради нови наказания на Европейски Съюз или други политически ограничения. Сега заплащанията за газ ще се правят в юрисдикцията на рублата и рисковете от неплащания на доктрина падат върху европейските консуматори “, споделя Галактионов.

Рисковете от попадане под новите наказания за „ Газпромбанк “ също ще бъдат доста понижени. В последна сметка това автоматизирано ще значи неспособност за заплащане на доставките на съветски газ, което е нарушаване на контракта и причина „ Газпром “ да затвори газовия клапан.

На процедура новата скица за заплащане на газ няма да влезе в действие от 1 април, тъй че въпреки всичко не си коства да чакате клапанът за газ да се затвори. „ Как са структурирани заплащанията за съветски газ в договорите? В началото на всеки месец потребителят прави предплатено заплащане, а в края на месеца или при започване на идващия се прави окончателното заплащане за към този момент доставения газ. Чуждестранните контрагенти ще би трябвало да платят цялата сума за газа, към този момент доставен от „ Газпром “ през март по старите схеми. И по-късно за несъмнено време ще се работи за запознаване с новата скица и прекосяване към нея “, споделя Громов.

Според специалиста Русия предлага компромисно решение, което устройва всички от икономическа позиция. „ Русия не предлага нищо унизително, не извива ръце. Ние предлагаме на контрагентите скица, която не нарушава законово глобите. В днешния свят обаче геополитиката господства над икономическата логичност. Следователно всичко е възможно”, споделя Громов.

Несъгласието на Шолц с тази скица след телефонен диалог с Путин, както и новината, че някои страни от Европейски Съюз и самият „ Газпром “ започнаха да се приготвят за прекъсване на съветския газ, не значи, че страните няма да могат да се схванат. По-специално Германия и Австрия стартираха проекти за изключителни обстановки заради вероятни спирания на доставките.

„ Енергийните системи на страните от Европейски Съюз и „ Газпром “ би трябвало да са подготвени за всяко развиване на събитията. За да създадат това, би трябвало да изпитат тези системи. Това не значи, че „ Газпром “ не има вяра в позитивен отговор от Европа и желае в действителност да изключи газовия вентил “, отбелязва Громов. Най-лошите сюжети се създават на всички места и постоянно. Например централните банки организират стрес проби на банките и финансовата система при положение на рецесия. Противопожарната подготовка ви разрешава да се подготвите по-добре за форсмажорно събитие. Дори автомобилните заводи вършат краш-тестове на своите коли.

Громов се надява, че откакто европейските адвокати проучат предлагането на Русия под лупа, ще последва по-балансирана реакция от Европа, до момента в който към този момент се чуват по-емоционални изявления. „ Не можеше да се чака от Шолц незабавно да одобри предлагането на Путин. Трябва да премине стадият на размисъл и юридически анализ”, приключва събеседникът.

Германия към този момент стартира да схваща същността на предлагането на Русия. Говорителят на немското държавно управление Щефен Хебещрайт сподели пред „ Блумбърг “, че Путин е смекчил настояванията си за валутата на заплащане, защото е запазил опцията да продължи да купува газ за евро, единствено в друг формат, а проверката ще засегне единствено медиатора.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР