Русия продължава да води своята война на агресия срещу Украйна,

...
Русия продължава да води своята война на агресия срещу Украйна,
Коментари Харесай

Земестник-шефът на НАТО от Ново село: България е изключително ценен съюзник

Русия продължава да води своята война на експанзия против Украйна, сподели Джоана. Опасните дейности на Русия са сериозна опасност за сигурността в Черноморския район. НАТО и съдружниците ускориха своите старания за наблюдаване и разузнаване в Черно море, в това число посредством военноморска патрулна авиация, самолети АУАКС на НАТО и дронове. Много се веселя, че България работи в съдействие с Турция и Румъния за противопоставяне на плаващите мини в Черно море, уточни Мирча Джоана, представен от Българска телеграфна агенция.

Снимка: МО

Заедно с премиера Николай Денков, Мирча Джоана следи през днешния ден демонстрацията на оперативни качества за водене на отбранителна интервенция, на образователния полигон " Ново село " в границите на учението Iron Strike - 2023. То се реализира в осъществяване на проектите за подготовка на многонационалната бойна група, основана в сходство с ограниченията за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО за гарантиране на сигурността на страните членки от източния фланг на алианса.

Снимка: МО

  " Знаем, че Русия ще употребява зимните условия като преимущество на своя страна във войната против Украйна, а зимата е близ о. Трябва да продължим да даваме на украинците това, което им е нужно, с цел да продължат да бъдат мощни на бойното поле и да им дадем една по-силна позиция на масата на договарянията ", означи още Мирча Джоана.

" На образователен полигон Ново село военнослужещи от осем държави-съюзници работят и се готвят дружно и са подготвени да възпрат всеки евентуален агресор и да отбраняват нашата страна, да способстват за нашата сигурност и за сигурността на Източния байрак на НАТО тогава, когато се наложи. ", пък сподели министърът на защитата Тодор Тагарев през днешния ден на образователен полигон " Ново село ".

Снимка: МО

" България беше една от първите страни в края на 2021 година, която акцентира, че Югоизточният фланг на НАТО би трябвало да се ускори. Тогава това искане изглеждаше може би ненадейно или авансово, само че се оказа в точния момент и на място. Това, което виждаме през днешния ден, е резултат от напъните на българската страна, нейните съседи от НАТО и командването на Алианса да укрепи Югоизточния фланг, тъй като геополитическата обстановка доста бързо се промени ", означи министър-председателят акад. Николай Денков след демонстрациите на качества на военнослужещите от многонационалната бойна група в границите на учението " Iron Strike - 23 ". Той съобщи, че в отговор на провокациите би трябвало да имаме готови въоръжени сили и да работим в тясно съдействие с нашите съдружници. " Учението през днешния ден демонстрира, че през тези две години сме напреднали доста, само че би трябвало да продължим напред ", сподели министър-председателят и благодари на страните, които се включиха в състава на бойната група в България. " Готови сме да заемем нашето място на Източния фланг, тъй че всички да се усещаме спокойни и добре предпазени от всяка допустима експанзия. Трябва да подсилим и нашите сили в Черно море, за което имаме поддръжката на нашите сътрудници от НАТО, с цел да може нашите жители да се усещат спокойни и предпазени ", уточни той.

Снимка: МО

" България е извънредно скъп съдружник в НАТО. Вашата страна играе сериозно значима роля във връзка с сигурността в Черноморския район, както и в района на Западните Балкани и оттатък тях. Днес, както видяхме, вие сте едни доста сполучливи домакини на една от бойните групи на НАТО, които са ситуирани от Балтийско до Черно море и оказват помощ за възпирането и въздържането на експанзията на Източния фланг на Алианса. Вашите войски играят доста значима роля в състава на КФОР в мироопазващата задача в Косово ", съобщи още заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана. " Ценим приноса ви към задачата на НАТО в Ирак. Приветствам уговорката на България да задели най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита през идните години. Това ще се показва допълнително бойни самолети, патрулни кораби, бойни машини за пехотата, което ще увеличи сигурността на България и ще направи НАТО по-силен ", сподели той. " Русия продължава да води своята нападателна война против Украйна. Виждаме повишаване на нападенията в Черно море последния месец, в това число и против цивилни кораби. Опасните ескалиращи дейности на Русия са сериозна опасност за сигурността в Черноморския район , тъй че НАТО и съдружниците ускориха своите старания за разузнаване в Черно море, в това число с морска патрулна авиация, самолети " Ауакс " и дронове ", уточни Мирча Джоана. Той означи, че съдействието на България, Румъния и Турция за противопоставяне на плаващите мини в Черно море е един доста значим принос към по-широките старания да се върне сигурността в Черно море. " Толкова доста страни са тук и работят дружно за нашата обща споделена сигурност. Видяхме прелестна проява на оперативна съгласуемост измежду сътрудниците от НАТО и на качества ", съобщи заместник-генералният секретар на НАТО.

Той добави, че през 2024 година следва Среща на върха във Вашингтон, когато ще бъде маркирана 75-ата годишнина на Алианса. По думите му, пред страните-членки стоят значими задания, свързани със усилването на капацитета на НАТО за въздържане и защита, продължаването на поддръжката за Украйна, използването на подобен метод към сигурността, че да може Алиансът да се приготви и да бъде най-успешният съюз и през идващите десетилетия.

Премиерът акад. Денков: България е подготвена да заеме почтено мястото си на Източния фланг на НАТО

 България е подготвена да заеме почтено мястото си на Източния фланг на НАТО, тъй че всички да се усещаме спокойни и добре предпазени от всяка допустима експанзия, съобщи министър председателят акад. Николай Денков, откакто следи демонстрациите в границите на учението " Iron Strike -2023 " на многонационалната бойна група с рамкова страна Италия, на която България е страна хазаин.

" Днес виждаме резултата от напъните на българската страна, на нейните съседи от НАТО, на командването на НАТО да укрепи Югоизточния фланг. Геополитическата обстановка се трансформира доста бързо и ние би трябвало да бъдем подготвени да посрещнем всевъзможни провокации ", сподели министър-председателят. За задачата страната ни би трябвало да разполага с добре готови въоръжени сили и да работи в тясно съдействие със прилежащите ни страни.

В многонационалната бойна група, ситуирана в България, вземат участие формирования от Съединените американски щати, Албания, Гърция, Черна гора, Република Северна Македония, Турция.

Като страна хазаин България има проекти да сътвори нужните условия за увеличаване на многонационалната бойна група, увеличавайки числеността ѝ. " Имаме политическата поддръжка и желанието да усилим нашите сили до бригада ", съобщи акад. Денков.

Снимка: МО
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР