Русия продължава да усъвършенства една от основните новости на украинската

...
Русия продължава да усъвършенства една от основните новости на украинската
Коментари Харесай

Русия усилва “снайпера си тежък калибър” в Украйна

Русия продължава да усъвършенства една от главните новости на украинската специфична интервенция - високопрецизното оръжие. Сред тях се откроява артилерийският снаряд “Краснопол ”. Какво е забавно за този арсенал и какво го прави фундаментално нов инструмент на бойното поле?

Руските артилерийски муниции " Краснопол " трансформация М2 получиха нови качества. Според списание " Военна мисъл ", осъвременените управляеми снаряди са били в положение да избират цели по време на залпов огън.

По-специално, както се оповестява, по време на тестванията е осъществен едновременен залпов изстрел на тези управляеми снаряди от две оръдия по групова цел, състояща се от изведен от употреба танк и щит на задачата. Всеки снаряд беше ориентиран самостоятелно - и вследствие на това и двата боеприпаса съвсем по едно и също време поразяват околните цели. Така артилерийските муниции се приближават по своите благоприятни условия до високопрецизното ракетно оръжие.

Изпитанията на този вид оръжие се организират, съгласно формалните данни на Министерството на защитата, навръх бойното поле - макар че най-вероятно става въпрос за снаряди от по-ранни модификации. По-специално, от това, което Министерството на защитата показва по-рано с фрагменти от потреблението на снаряди Краснопол по време на СВО, може да се напомни ударът по маскиран команден пункт в региона на Киев, нанесен още през март. Друго видео демонстрира унищожаването на танкове на ВСУ през юни, когато украинските войски се канеха да стартират контранастъпление. И в двата случая екипажите на самоходни гаубици 2С19 Мста-С са работили по задачата със 152-мм снаряди, а огънят е поправен от безпилотни самолети “Орион-10”.

Вероятно е имало доста повече случаи на бойно потребление на снаряди “Краснопол,” защото една от неговите характерности е, че могат да се употребяват разнообразни съветски 152-мм артилерийски системи за пукотевица. Те включват както теглените гаубици Д-20, по този начин и 2А65 “Мста-Б”, както и самоходни 2С3М “Акация” 2С19 “Мста-С” и евентуално “Коалиция-СВ”. Всички те могат да употребяват високопрецизни муниции, належащо е единствено в допълнение пресмятане на лазерните мерници. Наскоро “Ростех” също заяви за високата успеваемост на управляемите артилерийски снаряди “Краснопол” по време на CBO. Така че случаите на тяхното използване надалеч не са изолирани.

Регулируемият 152-мм артилерийски арсенал (в експортната версия 155-мм) " Краснопол " е самобитна симбиоза на снаряд и ракета. Неслучайно го съпоставят с хирургически скалпел, който филигранно „ отваря” джобовете на вражеската опозиция. Почти всеки изстрел улучва задачата.

Това има доста преимущества на бойното поле, както във връзка с стопанската система на войната, по този начин и във връзка с чисто бойната успеваемост. Обичайната консумация на снаряди за поразяване на цели с артилерия от време на време доближава хиляди. Регулируемите муниции са в положение да унищожат стремежи обект с няколко изстрела. Например, в хода на контрабатарейната борба, за угнетяване на американските самоходни оръдия М-109 ще са нужни към 900 стандартни 152-мм снаряда. „ Краснопол “ ще се оправи с тази задача с потребление на не повече от 10 боеприпаса с обезпечено заличаване на всички противников оръдия.

Необходимата акуратност се реализира с помощта на опцията за поправяне на боеприпасите посредством аеродинамични кормила в последния сектор на полета по лазерната маркировка на задачата. За увеличение на обсега на пукотевица снарядът е оборудван с реактивен мотор.

Идеалното разстояние за поразяване на дребни движещи се цели, в това число танкове, се смята за обсег от към пет до седем километра. Използва се за заличаване на вражеска бронирана техника и военни уреди. Максималният обхват е до 25 километра, най-ефективен на разстояние 16 километра.

Модификацията “Краснопол-Д” принадлежи към класа на поправените муниции, траекторията им на полет се управлява от отразения лазерен лъч. Ефективното потребление се обезпечава благодарение на дрон или самостоятелен комплект за разузнаване, който включва лазерен далекомер.

Разчетът на комплекса за автоматизирано ръководство на огъня " Малахит ", ръководещ " Краснопол ", се състои от трима души, които осветяват задачата благодарение на лазерен целемер-далекомер. Всеки снаряд работи на лична периодичност и не пречи на контрола на другите - следва личния си лъч. Скоростта на огън може да бъде до осем изстрела в минута, което разрешава масиран огън по определени цели.

„ Високопрецизните снаряди се появиха в съветската войска от дълго време, друго е, че преди те не се използваха постоянно “, разкрива генерал-лейтенант Анатолий Хрульов, някогашен командващ 58-а войска. “И същият “Краснопол”, който влезе в употреба през 1995 година, не беше употребен нито в две чеченски акции, нито по време на войната с Грузия през 2008 година Може би такива управляеми снаряди и да е имало в хранилища, само че никой не е знаел по какъв начин да ги употребява. Освен това нямаше дронове, които да откриват противников артилерийски батареи и танкове, а наземното разузнаване не можеше да откри образен контакт с тях”, прецизира той.

Така че е належащо да се употребяват стандартни 152-мм снаряди, като се употребяват добре познатите способи за контрабатарейна битка. А " Краснопол " за първи път беше дейно тестван още в Сирия, освен това както върху неподвижни, по този начин и върху движещи се обекти - там снарядът се демонстрира чудесно.

В изискванията на специфичната военна интервенция в Украйна „ Краснопол “ се оказва универсална „ ВСУ-трошачка “, позволяваща нанасянето на точкови удари по избрани цели. Тук има два нюанса - да се избегне гибелта на цивилни и да се обезврежда врага с единични, само че високопрецизни изстрели. Няма потребност да се стреля по повърхност, разпръсквайки фрагменти на стотици метри. Отбелязва се, че това не е единственият тежкокалибрен „ снайпер “ на въоръжение в съветската войска, има и други.

Заслужава да се означи, че снарядите на Краснопол не съставляват целия боеприпас на артилерийска батарея - употребяват се и стандартни 152-мм снаряди. Първо, управляемите снаряди са много скъпи, и второ, тяхното потребление зависи от характера на бойните задачи, изпълнявани от артилеристите. Съответно решението да се употребява едното или другото се взема от командира, както се споделя в армията - съгласно обстановката.

Цената на един арсенал " Краснопол ", съгласно открити данни, към този момент е няколко милиона рубли. Изглежда доста, само че е доста по-малко от цената на американския аналог M712 “Коръпхед” или американско-шведския M982 “Екскалибур”, които също са по-малко ефикасни.

Неслучайно западните страни, участващи в задачата в Афганистан, избраха да употребяват съветския снаряд “Краснопол” за дейно заличаване на бункерите на талибаните. В същото време “Краснопол” публично се изнасяше от Русия единствено за Индия и Китай, водеха се договаряния за продажбата им на Франция.

Възможно е високопрецизният направляем снаряд да е достигнал до Афганистан през Украйна, където полуактивни самонасочващи се глави за такива муниции са създадени в предприятието " Прогрес " и даже е почнало всеобщо произвеждане под името “Квитник”, което скоро е лимитирано след възбраната за всевъзможни съдействие с Русия във военно-промишления комплекс.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР