Русия продължава да разширява списъка на компаниите, които имат право

...
Русия продължава да разширява списъка на компаниите, които имат право
Коментари Харесай

„Газпром“ има нови конкуренти вътре в Русия

Русия продължава да уголемява листата на фирмите, които имат право да изнасят съветски газ. Дълги години „ Газпром “ беше единственият подобен състезател. Преди 10 години обаче „ Новатек “ добави към него своя полутечен газ от Ямал. Новият закон прибавя нов експортьор на съветски газ и уголемява опциите на „ Новатек “.

Президентът Владимир Путин подписа промени в закона за износа на газ, които уголемяват листата на фирмите, които могат да изнасят съветски ВПГ. Документът е оповестен на уеб страницата за правна информация.

Новите промени в закона бяха лобирани най-вече от „ Новатек “, както и от „ Роснефт “. Ръководителят на „ Новатек “ Михаил Михелсон даде образец със среднотонажния план за ВПГ „ Криогаз Висоцк “ на Балтийско море, който не е ориентиран към находище, където се създава газ наложително за производството на ВПГ. Поради това „ Новатек “ не можеше сама да изнася газ, а беше принудена да подписа комисионно съглашение с „ Газпром-Експорт “.

Както знаете, дълги години износът на газ беше позволен единствено за „ Газпром “. С навлизането на ВПГ обаче обстановката се трансформира. Успешният лист на фирмите, които могат да изнасят съветски ВПГ, е в развой на промяна. В същото време „ Газпром “ си резервира единственото право да изнася тръбопроводен газ.

„ Не можем обаче да приказваме за цялостна либерализация на износа на ВПГ. Както и до момента, в този район обезпечаването на законен експорт на ВПГ има целеустремен темперамент в границите на съответни планове. Това е резултат от еволюцията на обособените компании. Първите съглашения бяха подписани през 2013 година Тогава компания, която има лиценз за създаване на залежи, откъдето би трябвало да се доставя газ за втечняване, получи позволение да изнася ВПГ. Единственият лиценз за сходни действия беше за находището Южно-Тамбейское, което е ресурсната база за плана „ Ямал ВПГ “ на „ Новатек “. Именно тази компания лобира за самостоятелен експорт на газ от този план “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Роснефт “ също лобира за поправките, с цел да се подсигурява правото да изнася газ от плановете „ Сахалин-1 “ и „ Сахалин-2 “. По-нататъшни промени в закона още веднъж бяха лобирани от „ Новатек “: правото да изнасят ВПГ беше обещано на компании, които към този момент създават съоръжения за ВПГ и имат планове, свързани с залежи на полуостровите Гидан и Ямал. Това изменение е направено за „ Новатек “. По него компанията получи правото да изнася независимо ВПГ от плановете „ Арктически ВПГ-2 “ (Гиданск) и „ Об ВПГ “ (Ямал).

Бяха направени нови промени в закона за износа на газ в интерес на „ Новатек “ и „ Роснефт “, защото техните планове попадат в тези промени, счита Юшков. Първата корекция дава на „ Новатек “ правото да изнася газ от „ Мурманск ВПГ, който възнамерява да построи. Предвижда се газът да се транспортира по тръбопроводите на „ Газпром “. Втората корекция на закона дава право на „ Роснефт “ независимо да изнася полутечен природен газ от северните полета - полутечен природен газ от Таймир и Кара.

Така, в случай че до 2013 година единственият експортьор на съветски газ беше „ Газпром “, то от 2013 година към него се добави „ Новатек “ за редица планове, а в този момент се появи трети евентуален експортьор на съветски газ - това е „ Роснефт “. Защо „ Роснефт “ е евентуален експортьор? Защото плановете на „ Роснефт, “ от които е позволен износът на ВПГ, към момента са надалеч от осъществяването.

„ Все още няма техническо решение, няма доказана ресурсна база, няма участници в плана, няма сигурност по отношение на технологиите. Има единствено избрана географска отпратка къде ще бъде ситуиран планът - това е всичко. „ Кара ВПГ “ е още по-сложен механически план от „ Таймир ВПГ “, защото газът за него се възнамерява да се създава в морско находище в Карско море в региона на „ Нова Земя “, където „ Роснефт “ преди този момент сондира с „ Ексън Мобил “ и откри полето „ Победа “. Разработването на находище на арктическия шелф е извънредно сложна техническа задача, изключително в изискванията на наказания “, показва Юшков.

Защо тогава „ Роснефт “ в този момент се бори толкоз доста за приемането на тази корекция и приемането на експортни права? По този метод „ Роснефт “ желае най-малко по някакъв метод да показва напредъка на тези планове и тяхната прелест за евентуалните вложители, няма какво друго да се направи, споделя специалистът на ФНЕС.

Ето за какво новите ремонти са по-актуални за „ Мурманск ВПГ “ на „ Новатек “, който към момента не е издигнат, само че има доста повече шансове. „ Въпреки че „ Новатек “ съобщи, че ще създаде лично находище на полуостров Гидан за този план, т.е. официално беше обвързано с находището, само че за него беше по-изгодно да получи правото да изнася, без да е обвързано с находището, при положение, че не е имал време да го вкара в точния момент в употреба “, споделя Юшков.

" Новатек " и " Роснефт " имат съперник - " Газпром ", който не желае да уголемява листата на експортьорите на съветски газ. „ Газпром “, несъмнено, подлага на критика измененията в закона за износа на газ, опасявайки се от отрицателни последствия. Там считат, че заради измененията на външния пазар ще има дефицит на газ в Русия, защото всички ще стартират да изнасят ВПГ, с цел да печелят повече.

Експертите обаче не виждат такива опасности.

„ Притесненията на „ Газпром “ бяха разбираеми преди 2022 година, само че през днешния ден няма причина за такива опасения. След загубата на " Северен поток " „ Газпром “ пренасочи част от газа, предопределен за експорт за Европа, към вътрешния пазар. Сега остатъкът е възобновен на вътрешния газов пазар. Опростяването на процеса на либерализация на ВПГ и разширението на броя на участниците на този пазар ще помогне да се избегне както монополизирането на вътрешния пазар на газ, по този начин и неговото претоварване. Така че най-малко няколко години вътрешният пазар на газ ще остане остатък, което ще бъде от изгода за купувачите “, споделя Наталия Милчакова, анализатор.

Разширяването на листата на експортьорите на газ е належащо за осъществяването на държавната стратегия за развиване на производството на полутечен природен газ, чийто триумф значително ще зависи от способността да се заменят западните технологии, означи Филип Мурадян, старши шеф за корпоративни рейтинги в организация „ Експерт РА “.

„ Държавата неизбежно ще загуби забележителна част от налозите заради фактическото отдръпване на „ Газпром “ от европейския тръбопроводен газов пазар, защото свързването на тези размери с други пазари за софтуерно съоръжение няма да бъде допустимо в продължение на доста години. Следователно, несъмнено, има смисъл да се управляват други компании, с цел да се разнообразят доставките на газ в чужбина, изключително откакто замяната на западните технологии за произвеждане на ВПГ е доста сложна задача “, прибавя Мурадян.

„ Министерството на енергетиката на Руската федерация предвижда, че съветският ВПГ, след либерализацията на пазара, може да заеме до 20% от международния пазар. Тоест, в случай че преди единствено „ Газпром “ беше монополист на газовия пазар на Европа и Русия, в този момент няколко съветски компании едновременно ще обезпечат на Русия владичество на газовите пазари не на обособени страни и райони, а на пазара на ВПГ в целия свят, ”, приключва Милчакова.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР