Русия продължава да работи за отслабване на доларовата икономическа система.

...
Русия продължава да работи за отслабване на доларовата икономическа система.
Коментари Харесай

Русия подкопава върховенството на долара в международната политика

Русия продължава да работи за намаляване на доларовата икономическа система. Москва възнамерява да продължи да усилва търговията в национални валути както в границите на ЕАИС, по този начин и с Китай, който към този момент се трансформира в главен търговски сътрудник. Опитите за изместване на $ в международната търговия преди този момент бяха направени от японската йена, по-късно от еврото. Сега е време за нова различна валута. Съединени американски щати обаче няма да се откажат толкоз елементарно от мястото си под слънцето.

„ Планира се да продължим да усилваме разплащанията в национални валути в границите на ЕАИС. С цел в допълнение увеличение на оборота, ние развиваме самостоятелна финансова система в границите на асоциацията. Ние също по този начин се споразумяхме за методите за разширение на потреблението на националните валути “, сподели министър-председателят Михаил Мишустин, говорейки с отчета на държавното управление за 2022 година пред Държавната дума.

Според министър-председателя през 2022 година единствено при стоките делът на разплащанията в национални валути възлиза на 85%. „ Това е доста добър резултат. Планираме да продължим да усилваме разплащанията в тях “, добави Мишустин.

Онзи ден съветският президент Владимир Путин приказва за нуждата от по-нататъшно поощряване на практиката на взаимни разплащания сред Русия и Китай в национални валути. Според него през днешния ден 2/3 от комерсиалния оборот сред Русия и Китай се прави в рубли и юани.

„ Повечето от разплащанията в ЕАИС са в съветска рубла, което не е изненадващо: прилежащите страни са географски и исторически подвластни от Руската федерация, затова потреблението на съветската рубла е преференциално, политически и стопански целесъобразно, като се има поради размерът на взаимна търговия сред страните. Въпреки това е малко евентуално да бъде реализиран дял от 100%, защото част от вноса към момента ще би трябвало да се получава от западните страни, където се употребяват долари или евро “, споделя анализаторът Артьом Деев.

В търговията със страните-членки на ЕАЕС, т.е. с Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения, рублата по начало има съществено въздействие. „ Първо, делът на преобладаващата, по-обемна валута в границите на съюза - рублата, по-късно пораства делът на казахстанското тенге и по-късно на валутите на други страни, които са членки на ЕАЕС. Например делът на тенге в разплащанията сред Казахстан и Киргизстан се усили от 15% през 2013 година на 20% през 2021 година “, споделя Деев. Според него през 2013 година делът на взаимните разплащания в национални валути в границите на ЕАИС към този момент е бил 63%, а до 2021 година е повишен до 74%. В същото време делът на $ е намалял от 63% през 2013 година до 19,5% през 2021 година

„ Русия явно работи за понижаване на каузи на $ в международната търговия. Това е дълъг развой, доста страни последователно се освобождават от хегемонията на $ през последните десетилетия. Като цяло сходна регионализация на стопанските системи и отслабването на превъзходството на американската валута в международната търговия е наклонност за близко бъдеще “, сподели Деев.

Търсенето на действителна опция на $ продължава отдавна. Досега опитите не са доста сполучливи. „ През последната четвърт на ХХ век доста специалисти в Европа и Азия видяха японската йена като най-достойната опция на $ в интернационалните разплащания, само че йената се срина и японската стопанска система отслабна доста през XXI век, тъй че всички забравихd за йената като допустима опция на $ ”, - спомня сианализаторът Наталия Милчакова. Съединени американски щати, несъмнено, не желаят да се откажат от позицията на $ просто по този начин без пердах, те интензивно пазят своето богатство, учредено на печатането на главната валута в света, от която всички зависят.

Тогава европейската валута претендира за ролята на опция на $. „ Еврото в началото се оказа не най-успешният геополитически и геоикономически план, макар че до неотдавна Русия доставяше газ и нефт на Европейски Съюз съвсем постоянно с заплащания в евро “, споделя Милчакова.

Сега доста страни назовават юана опция на $. „ Въпреки това Китай към този момент гледа напред и започва план за цифров юан, който беше употребен като пробна валута по време на Зимните олимпийски игри през 2022 година С течение на времето може би страните от БРИКС ще стартират да заплащат взаимно за доставките на първични материали и артикули в своите държавни цифрови валути “, твърди източникът.

Русия интензивно предизвиква изоставянето на $ в търговията с Китай, който се трансформира в главен търговски сътрудник на Русия. Още предходната година комерсиалният оборот се приближи до задачата от 200 милиарда $, а през 2023 година това равнище евентуално ще бъде надхвърлено. Въпреки че в миналото проектите бяха по-скромни - да доближат 200 милиарда най-малко до 2024 година

Сега в търговията с Китай повече от 50% от комерсиалния оборот се прави в национални валути. Освен това, което е извънредно значимо, Китай заплаща за съветските енергийни запаси рубли, а не долари, както беше обичаят до неотдавна в света.

Ако през 2018 година делът на разплащанията сред двете страни в юани и рубли беше единствено 17%, към края на 2022 година 75% от разплащанията към този момент бяха осъществени в юани и рубли. Основно, несъмнено, се заплаща в юани, защото това е международната аварийна валута, показва Милчакова.

Според Деев преходът към потребление на национални валути в транзакциите сред страните даже не е обвързван с икономическа облага, а по-скоро въпрос на ограничение на рисковете. „ Подобни интервенции не могат да попаднат под глобите на Запада, по този метод страните пазят стопанските системи си от шокове, от вторични наказания и други ограничения, които Съединени американски щати и Европейски Съюз интензивно употребяват в последно време “, споделя Деев.

„ Развиващите се страни се отхвърлят от $ не тъй като ще правят отстъпка на някого, да вземем за пример на Русия или Китай, а на първо място в името на сигурността на експортьорите и приходите си “, съгласява се Милчакова.

На второ място, прибавя специалистът, през последните пет години системата на международната парична циркулация стартира фрапантно да се трансформира, в това число държавните цифрови валути, което значи, че в света има опция на $. Затова разрастващите се страни, изключително тези, които построяват лична външна политика без значение от Съединени американски щати, прибягват до други възможности на $.

Процесът на занемаряване на $ обаче не е елементарен. Първо, стопанските системи на доста разрастващи се страни са мощно подвластни от износа на първични материали, което основава внезапна волатилност и неустойчивост на техните валути. Второ, съществуват институционални спънки в границите на националното законодателство, които попречват прехода към разплащания в национални валути. „ Например, за съветските експортьори, които доставят своите артикули в Индия, е много мъчно да изнесат от Индия рупиите, получени за доставка на артикули, просто тъй като това е спецификата на индийското законодателство. Има спънки, тъй като доста страни са привикнали с един и същи финансово-икономически модел, а инерцията не се преодолява елементарно “, споделя Милчакова.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР