Русия продължава да извършва сериозни нарушения на правата и военни

...
Русия продължава да извършва сериозни нарушения на правата и военни
Коментари Харесай

ООН: Русия стои зад широкоразпространени и систематични изтезания в Украйна

Русия продължава да прави съществени нарушавания на правата и военни закононарушения в Украйна, в това число " систематични " изтезания и изнасилвания, обявиха следователи на Организация на обединените нации.


Разследващата комисия на високо ниво по отношение на ситуацията с правата в Украйна след пълномащабната инвазия съобщи, че е разкрила нови доказателства за необятно публикувани нарушавания, съобщи Агенция Франс Прес.

Тя също по този начин изрази угриженост по отношение на продължаващото потребление на оръжия с експлозиви в цивилни региони, потвърждавайки " модел на неуважение от страна на съветските въоръжени сили на вероятните вреди за цивилното население ".

" Доказателствата демонстрират, че съветските управляващи са направили нарушавания на интернационалните права на индивида и интернационалното филантропично право и съответните военни закононарушения ", съобщи пред кореспонденти ръководителят на ИСП Ерик Мозе.

" Необходими са спомагателни следствия, с цел да се дефинира дали някои от откритите обстановки могат да съставляват закононарушения против човечеството ", добави той.

Потвърждавайки предходни констатации, Организация на обединените нации съобщи, че изтезанията от страна на съветските управляващи са " необятно публикувани и систематични " както в Украйна, по този начин и в Русия.

Разследващите обявиха, че са изготвили последния си отчет, откакто са разговаряли с повече от 800 души по време на 16 обособени визити в Украйна.

Екипът е открил, че отношението на Русия към украинските военнопленници е " ужасяващо ".

" В отчета са документирани случаи на обезчестяване и друго полово принуждение, осъществено против дами при условия, които също се равняват на изтезания.

" Той също по този начин в детайли разказва случаи на изтезания със полово измерение и закани за обезчестяване против мъже военнопленници. "

Разследващите откриха и " спомагателни доказателства ", че украински деца са били нелегално прехвърляни в региони под съветски надзор.

За пръв път проверяващите изследваха случаите на плячкосване от страна на Русия на украински културни полезности и архивни документи, по-специално от град Херсон, който беше окупиран от съветските сили през март 2022 година, преди да бъде освободен към осем месеца по-късно.

През последните седмици на окупацията през октомври и ноември 2022 година " съветските управляващи трансферират културни полезности от Херсонския районен живописен музей и архивни документи от Държавния списък на Херсонска област в " окупирания Крим.

" По оценки на чиновниците на двете институции, над 10 000 предмета от музея и 70% от документите от главната постройка на Държавния списък, са били изнесени ", се споделя в отчета.

В отчета на Организация на обединените нации това заграбване на културни полезности се дефинира като " военно закононарушение ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР