Русия превзе стратегическия град Угледар след месеци на съпротива от

...
Русия превзе стратегическия град Угледар след месеци на съпротива от
Коментари Харесай

CNN: Русия превзе Угледар заради критична уязвимост на Украйна - липсата на жива сила

Русия завладя стратегическия град Угледар след месеци на опозиция от украинските сили. Тази загуба акцентира сериозността на провокациите пред Киев в навечерието на третата зима на войната, написа CNN, представена от " Фокус ".

Руските войски издигнаха знамето си над руините на кметството на опустошения град. Жителите на Угледар са намалели от 14 хиляди на малко над 100. Украинската войска в сряда удостовери отстъплението от града, като означи, че съветските сили са съумели да укрепят запасите си по фланговете, което води до " опасност от обграждане ". Решението за изтеглянето евзето за " опазване на персоналния състав и оборудването ".

Една от главните цели на съветския президент Владимир Путин е цялостното завладяване на Донбас. Тази година Русия последователно напредна на изток, а загубата на Угледар се случи на фона на завръщането на украинския президент Володимир Зеленски от договарянията с Джо Байдън, където не бяха реализирани основни за Киев съглашения.

Град Угледар е на 50 км южно от Покровск, който в последно време се смяташе за съществена цел на съветските офанзиви на изток. Въпреки че Угледар няма значимо транспортно значение, той беше мощно укрепен и се смяташе за значим аванпост сред източния и южния фронт на Украйна. Известният съветски боен блогър Борис Рожин дефинира тази победа като " оперативна, в случай че не и стратегическа ":

" Този ​​ " балкон " (възвишенията при Угледар) се намираше на кръстовището на Запорожкия и Донецкия фронт и представляваше непрекъсната опасност за силите, защитаващи подстъпите към Мариупол ".

Подобно на Авдеевка, която падна през февруари, Угледар беше надвит не в следствие от потреблението на някаква тактика, а в следствие от потреблението на груба мощ. Украйна строи отбраната на града в продължение на две години, разяснява медията.

През февруари 2023 година нов опит за съветско нахлуване докара до загуби измежду съветските войски, които попаднаха под обстрел от украинска артилерия.

Сега Украйна е изправена пред нови провокации

Загубата на Угледар акцентира преимуществото на Русия в жива мощ четири месеца след въвеждането на мобилизацията в Украйна. Както украинският блогър Станислав Бунятов означи в Telegram:

" Трябва да си глупак, с цел да оставиш нашите момчета да бъдат обкръжени, само че някой го направи ".

Той съобщи още, че украинските бойци са се отдръпнали на дребни групи, под огъня на съветски дронове, а ранените са оставени на бойното поле.

Това проваляне се усеща мъчително в Киев, изключително откакто Зеленски не съумя да получи обилни отстъпки на договарянията в Съединените щати, по-специално във връзка с гаранции за сигурност и позволение за потребление на западни оръжия за удари на съветска територия.

Само преди седмица Зеленски съобщи, че " ние сме по-близо до мира, в сравнение с си мислим ", само че загубата на Угледар демонстрира, че борбата за въздържане на съветското нахлуване ще продължи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР