Русия преустановява участието си в Парламентарната асамблея на Организацията за

...
Русия преустановява участието си в Парламентарната асамблея на Организацията за
Коментари Харесай

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Русия прекратява присъединяване си в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), обвинявайки я в " русофобство " и " дискриминация " в разгара на украинския спор.

Изявленията бяха признати през днешния ден от двете камари на съветския парламент, съобщи Агенция Франс Прес.

" Пристрастните и дискриминационни подходи, двойните стандарти и тоталната русофобия свидетелстват за извънредно утежняване на ситуацията на Парламентарната асамблея на ОССЕ като механизъм за междупарламентарно съдействие ", осъди в изказването си горната камара - Съветът на федерацията.

В изказване в Телеграм на Съветът на федерацията се споделя, че " многократните апели " на съветските парламентаристи за " пълноправен междупарламентарен разговор и основаване на европейска архитектура за сигурност не са срещнали схващане или съответен отговор " от страна на водачите на тази конструкция на ОССЕ.

" По тази причина съветските сенатори и депутати от Държавната дума считат за целесъобразно и законно да преустановят присъединяване на съветската делегация в Парламентарната асамблея на ОССЕ ", както и заплащането на съветската вноска в бюджета на тази организация, акцентират от Съвета на федерацията.

Подобна декларация беше призната от Държавната дума, долната камара на Народното събрание.

Създадена през август 1975 година, когато западният и руският блок се споразумяха да основат платформа за разговор сред двата противников лагера, ОССЕ понастоящем сплотява 57 страни. От началото на съветската атака в Украйна през февруари 2022 година тя претърпява най-сериозната рецесия в своята история.

Украйна прикани Русия да бъде изключена от ОССЕ, както беше изключена и от Съвета на Европа, който Москва напусна през март 2022 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР