Русия прекрати участието си в черноморската сделка за износ на

...
Русия прекрати участието си в черноморската сделка за износ на
Коментари Харесай

Русия официално напусна зърнената сделка

Русия приключи присъединяване си в черноморската договорка за експорт на зърно. Това разгласи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от „ Ройтерс “.

Черноморската самодейност за зърно, подписана сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, като последното ѝ продължение предвиждаше приключването ѝ през днешния ден – 17 юли. От месеци Русия предупреждаваше, че изискванията за ново удължение на зърнената договорка не са изпълнени.

„ Фактически черноморското съглашение престана да важи през днешния ден “, уточни Песков и изрази страдание, че частта от договорката, касаеща Русия, по този начин и не е изпълнена до момента, заради което действието на съглашението е прекъснато.

Москва от дълго време се оплаква, че остават спънки пред нейния експорт на зърно и торове, макар че върху тях няма наложени директни наказания от Запада, и сложи поредност от претенции, които съгласно нея не са били изпълнени.

Веднага откакто съветската част от договореностите бъде изпълнена, страната ни ще се върне към осъществяването на договорката, неотложно “, увери Песков.

Той посочи, че решението да не се възобновява съглашението не е обвързвано с нощната офанзива против Кримския мост, която той назова „ терористичен акт “ и упрекна Украйна.

Украинската войска позволява, че офанзивата може да е провокация от страна на самата Русия. Украинските медии обаче цитират анонимни източници, които настояват, че зад случая стои Службата за сигурност на Украйна.

„ Между тези събития няма безусловно никаква връзка. Още преди терористичната офанзива позицията беше декларирана от президента Путин “, безапелационен бе Песков.

Отделно, представителят на съветското външно министерство Мария Захарова заяви, че през днешния ден Русия публично е уведомила турската и украинската страна, както и Организация на обединените нации, за възражението си против удължаването на съглашението.

Посланикът на Москва в Беларус Борис Гризлов също удостовери, че Русия публично е уведомила Украйна посредством съветското посолство в Минск, че стопира присъединяване си в черноморската договорка за зърно.

Той уточни, че е изпратена нота от посолството в Украйна по дипломатически канали и договорката ще бъде прекъсната от 18 юли.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР