Русия прави опит за „пълзяща” анексия на Азовско море, като

...
Русия прави опит за „пълзяща” анексия на Азовско море, като
Коментари Харесай

Украинският посланик на чист български обясни, че Русия прави опит за пълзяща анексия на Азовско море

Русия прави опит за „ пълзяща” анексия на Азовско море, като за първи път прибягва към открита военна експанзия по отношение на Украйна и една от аргументите за това може да е желанието на Владимир Путин да вдигне рейтинга си, който сега е на 4-годишно дъно. Това разяснява в студиото на „ Тази сутрин” посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По отношение на морския случай от почивните дни, който завърши с арест на украински кораби и ранени моряци, дипломатът беше безапелационен, че сънародниците му не са навлезли в съветски води за провокация: „ Какви са тези териториални води на Руската федерация към Крим? Крим е приет от целия свят като територия на Украйна, която в този момент е окупирана и анексирана”. Той посочи, че ранените украински моряци са били шестима и са били в тежко положение.

Дипломатът означи, че това е нова стъпка на ескалация в спора – Крим е бил окупиран от „ зелени човечета или вежливи хора”, в Донбас Русия е запалила спора, само че „ това беше хибридна война, в този момент към този момент имаме открита военна експанзия на Русия срещу Украйна”. Именно поради това и е на мнение, че появилите се „ самопризнания” на задържани украински матроси са в следствие от напън и побой.

Москаленко означи, че дейностите на Москва в Азовско море не се лимитират до последния случай – от април досега над 200 кораба, измежду които има и български, са били спирани и проверявани с дни наред, като това се отразява на икономическото положение на Източна Украйна. В момента 35 плавателни съда са блокирани в Мариупол и в Бердянск, а се пропущат единствено кораби към Ростов на Дон.

Посланикът беше безапелационен, че в такава обстановка би било „ лудост” президентът Петро Порошенко да подпали боен спор, с цел да си вдигне предизборно рейтинга. Той добави, че оповестеното военно състояние е в скъсен период и единствено в пограничните области, като дори там не се лимитират всички цивилен свободи и няма да се пречи на политическите процеси. Целта е само да има подготвеност за възможна съветска експанзия, акцентира дипломатът.

„ Конфликт” допуска равнодействащи страни. Какъв може да е спорът сред Фашистка Германия и Полша или сред Германия и Чехословакия?”, запита Москаленко.

През цялото изявление той приказва на български – бил е част от дипломатическата задача на страната си у нас през 90-те, а по-късно – и дипломат в Македония.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР