Русия повдигна обвинения срещу четирима мъже, които според властите са

...
Русия повдигна обвинения срещу четирима мъже, които според властите са
Коментари Харесай

Трима от задържаните за атаката в Москва са признали вината си, един от тях се яви в съда в инвалидна количка

Русия повдигна обвинявания против четирима мъже, които съгласно управляващите са взели участие в. При офанзивата бяха убити 137 души.

Единият от арестуваните беше въведен в правосъдната зала в инвалидна количка. Всички са упрекнати в осъществяване на терористичен акт. Групировката " Ислямска страна " (ИД) пое отговорност за терористчния акт в „ Крокус Сити Хол “ и разгласява видео доказателства за това.

Руски публични лица обаче настояват, без доказателства, че в офанзивата има украинско присъединяване. Киев дефинира изказванието като " неуместно ".

Според съда четиримата задържавни са Далерджон Мирзоев, Сайдакрами Муродали Рачабализода, Шамсидин Фаридуни и Мухамедсобир Файзов.

Мъжете са разпознати като жители на Таджикистан, заяви съветската държавна осведомителна организация ТАСС.

Видео демонстрира по какъв начин трима от тях са въведени от маскирани служители на реда в съда в съветската столица. Британската BBC отбелязва, че всички те наподобяват пребити, като съгласно организация „ Ройтерс “ на единия от упрекнатите е липсвало око.

Трима от арестуваните са признали виновността си, предава организацията. Четиримата ще останат в следствения арест най-малко до 22 май.

На 22 март въоръжени мъже нахлуха в „ Крокус Сити Хол “ в московското предградие Красногорск и откриха пукотевица измежду 6000 души, които са на концерт.

Според съветските управляващи 137 души са убити и над 100 са били ранени по време на офанзивата.

Групировката Ислямска страна към този момент пое отговорността за нападението, заявявайки, че е осъществено от клон, прочут като Ислямска страна в Хорасан.

По-късно организацията популяризира фрагменти на нападателите, стрелящи по тълпата в концертната зала. Автентичността на видеото е доказана от английската BBC.

Въпреки това нито един съветски формален представител не е признал изказванието, вместо това допуска - без доказателства - че нападателите са били подпомагани от Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в неделя отхвърли изказванията, а неговата дирекция на военното разузнаване сподели, че е „ неуместно “ да се допуска, че мъжете са се опитвали да пресекат мощно минирана граница, гъмжаща от стотици хиляди съветски бойци, с цел да стигнат на безвредно място.

В началото на март Съединени американски щати предизвестиха Москва за допустима офанзива в Русия, ориентирана против огромни събирания. Сигналът беше изрично отритнат от Кремъл като агитация и опит за интервенция в президентските избори.

Това няма да е първият път, когато ИД и нейните съдружници нападат Русия или нейните ползи в чужбина, отбелязва BBC.

Групировката пое отговорност за бомбардировката на съветски аероплан над Египет през 2015 година с 224 души на борда, множеството от които съветски жители. Групировката пое отговорност и за гърмежите в метрото на Санкт Петербург, което умъртви 15 души през 2017 година.

Анализатори по сигурността представени от BBC споделят, че групата счита Русия за съществена цел заради редица аргументи, в това число ролята на страната в унищожаването на силовата база на ИД в Сирия, като в същото време обезпечава ръководството на президента Башар Асад, двете брутални войни на Москва в мюсюлманската Чечня през 1994-2009 година Съветско навлизане в Афганистан.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР