Русия поставя на бойно дежурство усъвършенствана ядрена ракетна система Сармат

...
Москва е пуснала в експлоатация усъвършенствана междуконтинентална балистична ракета, която
Коментари Харесай

Москва е пуснала в експлоатация усъвършенствана междуконтинентална балистична ракета, която руският президент Владимир Путин каза, че ще накара враговете на Русия да "помислят два пъти" за техните заплахи, според съобщения коментари на ръководителя на космическата агенция на страната.

Юрий Борисов, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, каза, че ракетите Сармат са „поели бойно дежурство“, според съобщения на руската информационна агенция в петък.

„Стратегическата система „Сармат“ е в състояние на бойна готовност“, държавната информационна агенция ТАСС цитира думите на шефа на Роскосмос.

„Въз основа на оценки на експерти, RS-28 Sarmat е в състояние да достави бойна глава с MIRVed с тегло до 10 тона до всяко място по света, както над Северния, така и над Южния полюс“, се казва в доклада на ТАСС.

>

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза в петък, че не е в състояние да потвърди съобщенията, че Русия е поставила Сармат в бойна готовност.

Путин каза през февруари, че Сармат – едно от няколкото усъвършенствани оръжия в арсенала на Русия – скоро ще бъде готов за разполагане.

През 2022 г., около два месеца след като руските войски нахлуха в Украйна, Путин каза, че Сармат ще „надеждно гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и ще накара онези, които в разгара на агресивната реторика се опитват да заплашват страната ни, да се замислят“ .


Сармат е подземна базирана в силоз ракета, която според руски официални лица може да носи до 15 ядрени бойни глави, въпреки че военните на Съединените щати оценяват нейния капацитет на 10 бойни глави.

Известна на военните съюзници от НАТО с кодовото име „Сатана“, ракетата според съобщенията има кратка първоначална фаза на изстрелване, което дава малко време на системите за наблюдение да проследят нейното излитане.

С тегло над 200 тона, Сармат има обсег от около 18 000 км (11 000 мили) и е разработен, за да замени по-старото поколение междуконтинентални балистични ракети (ICMB) на Русия, които датират от 80-те години.

Русия изстреля ракетата Сармат през април 2022 г. в района на Плесецк в страната, разположен на около 800 км (почти 500 мили) северно от Москва, а изстреляните ракети удариха цели на полуостров Камчатка, в Далечния източен регион на Русия.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР