Русия поиска обсъждане във вторник в Съвета за сигурност на

...
Русия поиска обсъждане във вторник в Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Русия иска обсъждане на Северен поток в СС на ООН

Русия изиска разискване във вторник в Съвета за сигурност на ООН относно газопроводите " Северен поток " и " Северен поток 2 ". Това заяви в понеделник в канала си в Telegram първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски, представен от ТАСС.

" Дискусията ще се проведе в затворен формат на 27 юни, само че не изключваме връзка с журналисти за това, сподели той. Нека обърнем внимание на сътрудниците, че нито датските, нито немските, нито шведските власти все още не дават информация на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за хода на следствието. Празни уверения, че се водят следствия не са ни задоволителни ", добави Полянски.

Припомняме, че на 15 юни Русия повдигна въпроса за следствието на гърмежите в " Северен поток ".

На 22 юни още веднъж се заговори за българска диря при следствието на гърмежа на газопровода " Северен поток ". Прокуратурата на Полша твърди, че на борда на яхтата " Андромеда " е имало шест души и те са били с български паспорти.

Полското държавно обвиняване съобщи, че няма доказателства, че Полша е била употребена като център за саботажа на газопроводите " Северен поток ".

То отхвърли информацията, че групата, взривила газопроводите, може да е употребила Полша като своя оперативна база.

Освен това от прокуратурата показват, че няма директни доказателства, че 15-метровата яхта " Андромеда ", за която се подозира, че е била на мястото на детонацията, е взела участие в саботажа.

На 26 септември предходната година няколко необясними подводни детонации раздраха газопроводите " Северен поток 1 " и новоизградения " Северен поток 2 ", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и съгласно двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е открито кой е причинителят. Двете страни и Германия проверяват случая.

Руското външно министерство упрекна и трите страни в съзнателно закъснение и в опит да прикрият кой стои зад офанзивата.

В медиите в Съединени американски щати се появи информация, че Вашингтон е знаел за украински скрит план за взривяване на газопроводите. От своя страна Киев отхвърля да стои зад саботажа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР