Русия пое председателството на Съвета за сигурност към ООН, въпреки

...
Русия пое председателството на Съвета за сигурност към ООН, въпреки
Коментари Харесай

Шок - Русия, чийто президент се издирва като военнопрестъпник, оглави председателството на Съвета за сигурност към ООН

Русия пое председателството на Съвета за сигурност към Организация на обединените нации, макар апелите на Украйна останалите членовете да блокират този ход, осведоми БиБиСи.
Всеки от 15-те членове на съвета поема председателството за един месец на ротационен принцип. Последният път, когато Русия беше ръководител, февруари 2022 година, тя стартира пълномащабна война в Украйна.
 
Това значи, че Съветът за сигурност се управлява от страна, чийто президент е обект на интернационална заповед за арест за хипотетични военни закононарушения.
 
Въпреки недоволствата на Украйна, Съединените щати обявиха, че не могат да блокират Русия, непрекъснат член на съвета, да поеме председателството. Съединени американски щати обявиха, че ръцете им са вързани, защото хартата на Организация на обединените нации не разрешава премахването на непрекъснат член. Останалите непрекъснати членове на съвета са Англия, Съединени американски щати, Франция и Китай.
 
Украинският външен министър Дмитро Кулеба назова председателството на Русия най-лошата първоаприлска смешка и изрично увещание, че нещо не е наред с метода, по който действа интернационалната архитектура за сигурност.
 
Президентският консултант на Украйна Михайло Подоляк уточни, че този ход е следващото обезчестяване на интернационалното право. Образувание, което води нападателна война, нарушава нормите на филантропичното и наказателното право, унищожава Хартата на Организация на обединените нации, подценява нуклеарната сигурност, не може да управлява основният международен орган за сигурност, добави той.
 
Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани предходната година Съветът за сигурност да се реформира или да се разпусне изцяло, обвинявайки го, че не е подхванал задоволително дейности, с цел да предотврати нашествието на Русия.
 
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е интернационален орган, виновен за поддържането на мира. Пет народи са непрекъснато показани в Съвета за сигурност. Те отразяват следвоенната конструкция на властта, която господстваше, когато съветът беше образуван.
 
Членовете на тази група работят дружно с 10 непостоянни страни членки. Присъствието на Русия като непрекъснат член в Съвета за сигурност значи, че тя може да постанова несъгласие на резолюциите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР