Русия подкрепя усилията на Египет в ивицата Газа и отхвърля

...
Русия подкрепя усилията на Египет в ивицата Газа и отхвърля
Коментари Харесай

Русия подкрепя позицията на Египет срещу насилственото преселване на палестинци от Газа

Русия поддържа напъните на Египет в линията Газа и отхвърля насилственото преселване на палестинци, съобщи съветският дипломат в Кайро Георгий Борисенко, представен от онлайн изданието на списание " Иджипт тудей " и Българска телеграфна агенция.

В изявление за националната новинарска организация на Египет МЕНА дипломатът акцентира основната роля на Кайро в спора както като посредник сред палестинската и израелската страна, по този начин и за доставката на филантропична помощ за поставения под обсада анклав.

Борисенко показва солидарността на Москва с египетската позиция, която отхвърля преселването на палестинци от Газа в Синай или от Западния бряг в Йордания.

По думите му Русия счита, че палестинците имат право да запазят земите си и единственото решение на рецесията е основаването на самостоятелна палестинска страна със столица Източен Йерусалим, както планува резолюцията на Организация на обединените нации. Заселническата политика на Тел Авив, която нарушава правата на палестинците би трябвало да спре, споделя още посланикът.

Борисенко се стопира и на участието на Египет в блока БРИКС, което беше задействано с началото на новата година. Според него то ще разреши на северноафриканската страна да получи повече вложения и капитали от Китай, Индия и Русия.

Търговският продан сред Русия и Египет е 6.1 милиарда $ през 2022 година, а упованията са да доближи 7.2 милиарда през 2023 година, показва дипломатът. Що се отнася до туризма, броят на руснаците, посетили предходната година арабската република, е 1.5 милиона.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР