Русия подготвя програма за държавни субсидии за попълване на флота

...
Русия подготвя програма за държавни субсидии за попълване на флота
Коментари Харесай

Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Русия приготвя стратегия за държавни дотации за попълване на флота за външнотърговски интервенции в интервала до 2034 година (следващите 10 години), като нейният размер ще възлиза на 70 милиарда рубли (близо 1 милиард $ по настоящия курс). С нейна помощ се възнамерява закупуването на 85 товарни кораба от чужбина на обща стойност над 150 милиарда рубли (над 2 милиарда $ по настоящия курс). Това написа " Комерсант ", базирайки се на свои източници, осведомени с разискването на плана.

Предвижда се, първо да бъдат закупени кораби за насипни товари , каквито Русия съвсем няма. Според предварителните планове, може да бъдат поръчани 60 кораба от този вид, от които 12 ще бъдат с размер Capesize (най-големите кораби, които заради размерите си не могат да минават през Суецкия и Панамския канал).

Програмата ще включва и седем многоцелеви кораба, седем до девет контейнеровоза и 15 танкера, за които не се прецизира за какви товари ще бъдат предопределени. Според един от събеседниците на изданието, не става въпрос за петролни танкери.
 Ще успее ли Русия да транспортира петрола си единствено със лични танкери, след налагане на ембаргото
Ще успее ли Русия да транспортира петрола си единствено със лични танкери, след налагане на ембаргото

В превозването на съветския петрол може да се включи и " сенчестия флот "

Държавните дотации ще се дават освен за строителството на кораби, само че и за попълване на флота от вторичния пазар.С тяхна помощ управляващите на страната възнамеряват да подобрят обстановката с износа и вноса на товари по море.

През 2022 година кораби, които не са следени от съветски компании, са правили 70% от доставките по море, което в условия на наказания по отношение на Русия, може да съставлява опасност за доставките, считат съветски специалисти.
 След въвеждането на
След въвеждането на " тавана ": Руският нефт стана най-евтиния в света (засега)

Нефт вид Urals се срина с 27% под лимита, а по отношение на Brent цената му е с 45% по-ниска

Графикът за финансиране с държавни средства по програмата за закупуване на товарни кораби към момента не е конкретизиран. Според един от източниците на " Комерсант ", през 2023-24 година ще бъдат отпуснати надлежно 11 милиарда и 13 милиарда рубли, съгласно различен - надлежно 5 милиарда и 30 милиарда рубли. А от съветските Министерство на финансите и Министерство на превоза, информацията към този момент не е доказана.

В края на предходната година ръководителят на " Росморречфлот " (руският морски и речен флот) Захарий Джиоев разяснява, че с цел да е самостоятелна от задгранични превозвачи по вода, на Русия са нужни най-малко 400 товарни кораби и танкери. Експертът обаче не се е наел да уточни тяхната обща стойност.
 Каква е
Каква е " ахилесовата пета " на съветския нефт

Ролята на застрахователите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР