Русия по традиция е един от основните търговски партньори на

...
Русия по традиция е един от основните търговски партньори на
Коментари Харесай

Какво се търгува между България и Русия

Русия по традиция е един от главните търговски сътрудници на България. Страната ни е подвластна от вноса на енергийни първични материали, заради което салдото е мощно негативен. През 2020 година на Русия се падат 4% от външнотърговския стокообмен на България - 1.5% от износа и 6.2% от вноса. Заради пандемията от ковид през 2020 година стокообменът се е свил с над една трета, като за деветте месеца на предходната година беше възобновен. Същото важи и за съветските туристи, които съвсем изчезнаха от Черноморието по време на пандемията и през предишното лято се завърнаха.

България изнася най-вече лекарства, полиспасти и хладилници. Почти 70% от вноса се образува от енергийни първични материали - минерални артикули и горива, а останалата част се състои от първични материали, материали и артикули от машиностроенето. Проблемът на България е, че е извънредно мощно подвластна от един снабдител на енергоносители, което е стопански и комерсиално недалновидно решение, което ясно проличава по време на рецесии. На процедура комерсиалният недостиг е мощно подвластен от цените на петрола и природния газ.

По данни на Българска народна банка към декември 2020 година съветските вложения в България са били 2.38 милиарда евро, което е към 5% от всички. Москва е на девето място измежду водещите задгранични вложители за интервала 1996 - 2020 година Най-важната е тази на " Лукойл " в бургаската петролна рафинерия " Нефтохим ". На капиталов уебинар предходната година комерсиалният представител на Русия в България Константин Артюшин заяви, че към 5 милиарда $ са вложени от частни лица от Русия в 74 хиляди недвижими парцела в България.
Реклама
Санкциите на Европейски Съюз против Русия поради анексирането на Кримския полуостров не засегнаха съществено българския експорт. По-скоро по-големи бяха косвените загуби - основно от пренасочване на артикули на други страни от съюза от Русия към България, като по този начин в допълнение притиснаха българските производители на вътрешния пазар.

Сега обстановката може да е по-различна, в случай че ограниченията се окажат най-тежките, налагани до момента. Дори и най-голямото оръжие против Русия - ембарго за импорт на нефт и газ, да не се задейства, не би трябвало да се изключва опцията за ограничение на доставките от съветска страна при по-мащабни военни дейности. А това може да удари съществено българската стопанска система, ще пострадат както бизнесът, по този начин и семействата.

Изключване на Русия от системата за разплащане SWIFT и възбраната на съветски банки да купуват непозната валута биха довели до неустановеност в осъществяването на договорите. Не би трябвало да се изключват и реципрочни стопански ограничения на Москва против Европейски Съюз, които ще имат отрицателен резултат.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР