Русия планира да стартира нова лунна мисия след почти 50

...
Русия планира да стартира нова лунна мисия след почти 50
Коментари Харесай

Русия стартира лунна мисия след почти 50-годишно прекъсване

Русия възнамерява да започва нова лунна задача след съвсем 50 години , съобщи Агенция Франс Прес.

Изстрелването, планувано за ранните часове на петък, 11 август и идва в миг, когато съветската украинска атака се простира във втора година, предизвиквайки голямо напрежение със Запада.

Със спускаемия уред Луна-25, първият в страната от 1976 година насам, Москва желае да рестартира и надгради пионерската лунна стратегия от руската ера.

Ракета " Союз " е била съединена на космодрума " Восточный " в съветския Далечен изток за изстрелването на " Луна-25 ", заяви съветската галактическа организация.

„ Луна-25 ще би трябвало да практикува меко кацане, да вземе и проучва почвени проби и да организира дълготрайни научни проучвания “, се споделиха от " Роскосмос ".

С тегло от към 800 кг четирикракият спускаем уред се чака да кацне в региона на южния полюс на Луната.

За разлика от това множеството кацания на Луната се случват покрай лунния екватор.

Това изстрелване е първата задача от новата лунна стратегия на Москва и идва, когато Русия се стреми да ускори съдействието в космоса с Китай на фона на раздраните връзки със Запада.

Европейската галактическа организация (ЕКА) съобщи, че няма да сътрудничи на Москва за идното изстрелване на Луна-25, както и за бъдещи задачи 26 и 27, откакто президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна предходната година.

По това време Русия сподели, че ще продължи с лунните си проекти макар изтеглянето и ще размени оборудването на ЕКА с създадени в Русия научни принадлежности.

Съветският съюз изпрати първия човек в космоса през 1961 година в ъпреки " цялостните " наказания, сподели Путин, говорейки на космодрума Восточни предходната година.

Той настоя, че Москва ще развие лунната си стратегия макар актуалните западни наказания.

„ Ние се ръководим от упоритостта на нашите предшественици да вървим напред, макар всевъзможни компликации и всевъзможни опити да ни попречат в това придвижване извън “, сподели тогава Путин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР