Русия планира да разработи собствено оборудване за всички цикли на

...
Русия планира да разработи собствено оборудване за всички цикли на
Коментари Харесай

Русия планира да създаде собствено оборудване за производство на чипове, но няма кой да го направи

Русия възнамерява да създаде лично съоръжение за всички цикли на производството на полупроводници. За плана се възнамерява да бъдат изразходвани 100 милиарда рубли, или малко над 1 милиард $ – това е сумата, планувана за интервала до 2025 година и това е доста непретенциозен бюджет. За съпоставяне, единствено холандската ASML е похарчила 3,25 милиарда евро за научноизследователска и развойна активност през предходната година, само че същинският проблем за Русия е пагубният дефицит на експерти в тази област, написа съветското издание „ Комерсант “.

Сумата от 100 милиарда рубли включва разноски за интервала 2023-2025 година – средствата ще бъдат изразходвани за развойна активност за създаване на индустриално съоръжение за микровълнова, силова и оптоелектроника, както и за обвързваните с тях материали. Програмата за финансиране включва както директни дотации, по този начин и работи в границите на държавни поръчки.

До 2027 година, вследствие на програмата за финансиране, управляващите чакат да разполагат с цялостен набор от локално съоръжение за произвеждане на полупроводници. Това ще бъдат съоръжения, които разрешават производството на силициеви пластини, тяхната обработка и нарязването им на чипове. Субсидиите ще се употребяват и за създаване на системи за автоматизирано планиране (CAD).

Очаква се през идната година да е подготвена първата локална фотолитографска машина за произвеждане на полупроводници по 350 nm стандарт. В същото време на някои стадии от производството ще се употребяват устройства от Китай и Беларус.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР