Русия отрича, че подготвя заговор за дестабилизиране на Молдова. Това

...
Русия отрича, че подготвя заговор за дестабилизиране на Молдова. Това
Коментари Харесай

Русия отрича, че планира дестабилизация на Молдова. САЩ и ЕС изразиха подкрепа за Кишинев

Русия отхвърля, че приготвя скрит план за дестабилизиране на Молдова. Това стана ясно от изказване на съветското външно министерство от вторник.

Ден по-рано президентът на Молдова Мая Санду , че е получила документи от украинските разследващи служби, които демонстрират, че Москва възнамерява дейности против страната ѝ, като употребява сътрудници провокатори, които да нападат държавни здания под прикритието на публични митинги.

" Подобни изказвания са изцяло неоснователни и неподкрепени с доказателства ", споделя съветското външно министерство в изказването. Русия също по този начин упреква Украйна, че се стреми да увеличи напрежението сред Москва и Кишинев и да въвлече Молдова " в тежка борба с Русия ".

Пресконференцията на Санду в понеделник се организира в изискванията на държавна рецесия, откакто на 10 февруари министър-председателката Наталия Гаврилита подаде оставка.

Веднага по-късно Санду назначи Дорин Речан , собствен консултант по защитата и сигурността, за началник на ново държавно управление.

Белият дом назова известията за вероятен прелом " надълбоко притеснителни ", а представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби сподели в понеделник, че въпреки те да не са без значение доказани, " сигурно не излизат отвън границите на съветското държание и ние безусловно поддържаме молдовското държавно управление и молдовския народ ".

Молдова е под все по-силен напън от Русия преди плануваната през юни среща в Кишинев на Европейската политическа общественост (страните от Европейски Съюз и техните политически съюзници). Това сподели висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел във вторник преди началото на съвещанието на министрите на защитата от НАТО в Брюксел.

Предполагаемият проект стана прочут на 9 февруари, когато украинският президент Володимир Зеленски сподели на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, че Киев е " прихванал проект за заличаване на Молдова от съветското разузнаване ".

Според Зеленски проектът е бил доста сходен на този, създаден от Русия за завладяване на Украйна. Той добави, че не знае дали Москва в последна сметка е наредила проектът да бъде сбъднат.

В понеделник Санду сподели, че този проект включва " диверсанти с военна подготовка и маскирани в цивилни облекла " и че са открити указания за жители от Сърбия, Русия, Беларус и Черна гора да влязат в Молдова, с цел да го изпълнят.

Според Санду задачата на Русия е била да смени " законната власт от Кишинев с нелегитимна ", както и да осуети напъните на Молдова за европейска интеграция и да употребява Молдова във войната на Русия против Украйна.

Санду добави, че антиправителствените демонстрации, които се организираха в Молдова от септември до ноември, също са били част от напъните за подкопаване на страната. Протестите, проведени от другарски настроената към Русия партия " Шор ", призоваваха за предварителни избори и за оставката на прозападната Санду.

" Опити за подкопаване на страната имаше и през предходната есен, само че те не реализираха задачите си с помощта на бързите дейности на нашите институции за сигурност и публичен ред ", сподели Санду. " През есента вниманието беше ориентирано към енергийната рецесия, която трябваше да провокира огромно неодобрение измежду популацията и да докара до насилствени дейности. "

Санду прикани държавните институции да проявят " оптималната зоркост ", а Народното събрание бързо да одобри законопроекти, ориентирани към усилване на ролята на Службата за разузнаване и сигурност на Молдова (SIS) в предотвратяването и противодействието на вътрешни и външни закани за сигурността на страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР