Русия отправи официално искане до Интерпол да задържи и екстрадира

...
Русия отправи официално искане до Интерпол да задържи и екстрадира
Коментари Харесай

Русия поиска от Интерпол да арестува информатора на WADA Родченков

Русия насочи публично искане до Интерпол да задържи и екстрадира информатора на международната антидопингова организация (WADA) Григорий Родченков (на снимката). Това оповестява РИА Новости, базирайки се на почитан източник в правоохратиелните органи на страната. По-рано през днешния ден Московският градски съд призна за легален желаният арест на Родченков, който в Русия е застрашен от 10 години затвор по обвиняване за корист с компетенции. Според управляващите някогашният началник на московската антидопингова лаборатория е давал на спортистите допинг под претекст, че това са витамини. Самите състезатели не са знаели какво одобряват.

Според източника на организацията, въпросът със задържането на Родченков ще бъде прегледан от генералния секретариат на Интерпол и, при положение на одобряване на настояването, карта за издирването ще бъде разпратена до всички районни бюра на интернационалната полицейска организация.

Григорий Родченков емигрира в Съединени американски щати съвсем незабавно след гръмването на абсурда, при който през есента на 2015 година WADA упрекна Русия в държавно подкрепяна система за приложимост на допинг и допинг операции на спортисти. След това той описа пред в. " Ню Йорк Таймс " детайлности от тази система, като разкри и по какъв начин са били манипулирани допинг проби по време на зимните олимпийски игри в Сочи `14. Въз основа на неговите показания бяха продължени следствията против съветския спорт, а съветски спортисти не бяха позволени до лятната олимпиада в Рио `16.

Преди време президентът на Русия Владимир Путин съобщи по адрес на Родченков: " Човекът, който оглави нашата антидопингова организация, е непрокопсаник. Преди работеше в Канада, а след това пристигна в Русия и от високата си служба разпространяваше тук всякаква гнусота, неразрешени препарати. Той трансформира това в собствен бизнес, заставяше хората да го одобряват (б. р. - допинга) и измисляше някакви наказания против спортистите, които отказваха. След това избяга зад граница и оттова стартира да споделя всички механизми, надявайки се, че там ще му основат удобни условия за живот и място под слънцето. Имам съображения, че точно в чужбина, откъдето пристигна Родченков, някой го е " водил ". "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР