Русия отговори на най-мащабното учение на НАТО в Черно море,

...
Русия отговори на най-мащабното учение на НАТО в Черно море,
Коментари Харесай

Напрежението расте - НАТО и Русия с грандиозни маневри в Черно море

Русия отговори на най-мащабното обучение на НАТО в Черно море, като провежда свои лични маневри с жива пукотевица. Миналата седмица НАТО и доста страни сътрудници от шест разнообразни континента започнаха най-новото обучение " Морски бриз “ в Черно море на фона на възобновеното напрежение с Русия,пише emerging-europe.com. 

В ученията на НАТО участват 5000 бойци, 32 военни кораба и 40 самолета, като тазгодишните маневри " Морски бриз " са най-голямата интервенция, водена от НАТО в Черно море.

НАТО разгласи, че в учението, което ще продължи до 10 юли, вземат участие " съдружници и сътрудници “ от 32 разнообразни страни, в това число Япония, Бразилия и Сенегал. За съпоставяне, през 2020 година участваха единствено осем страни и учението продължи единствено четири дни.

" Ние демонстрираме на света, че Черно море е интернационално море “, сподели капитан Кайл Гант от американския флот. „ " То е отворено и достъпно за безвъзмезден търговски, корабоплавателен превоз за всички народи и не е благосъстоятелност на нито една страна. “

Кристина Квиен, краткотрайно изпълняваща длъжността в посолството на Съединени американски щати в Киев, съобщи, че учението е " осезаема проява на американска поддръжка за Украйна и е належащо повече от всеки път “.

Ученията идват в миг на нараснало напрежение в района. По-рано тази година сред Русия и Украйна имаше едномесечно опълчване, като двете страни разположиха огромен брой войски и тежко съоръжение до границите си.

На 23 юни английският боен транспортен съд " Дифендър ", провокира дипломатически възторг по пътя от Одеса в Украйна до Батуми в Грузия, когато беше обстрелян от Русия край крайбрежията на окупирания Крим.

Два дни преди този момент на борда накораба беше подписано съглашение за съдействие сред Украйна и Обединеното кралство, което включваше производството на осем бойни кораба за украинския флот. Споразумението ще покаже също по този начин, че Англия ще помогне за построяването на две нови военноморски бази за Украйна, едната от които в Азовско море, където преди този момент на Украйна липсваше мощно военно наличие.

Руснаците изстреляха сигнални ракети и хвърлиха бомби против английския транспортен съд. 

Впоследствие класифицирани документи от Министерството на защитата на Обединеното кралство бяха открити на автобусна спирка в Кент, което удостоверяват, че наличието на военния транспортен съд във води, които  Русия счита за свои, само че са на Украйна, е прозорлив ход, плануван на най-високите равнища на английското държавно управление и въоръжените сили.

Ден по-късно нидерландската фрегата " Евърстен "  също беше подложена на подправена офанзива от съветски военни самолети в Черно море.

С тези произшествия съживиха страховете от следващата допустима борба с Русия. Руският президент Владимир Путин в годишните си въпроси и отговори с съветската общност назова случая с английския боен транспортен съд " провокация “. 

Той също по този начин упрекна Съединените щати, че също са взели участие, като са разположили разследващ аероплан за наблюдаване, изказване, което Съединените щати съвсем потвърдиха посредством капитан Уенди Снайдер, началник по публичните въпроси на европейското командване на Съединени американски щати.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова дефинира учението на НАТО като   " провокативна игра за проявление на мускули “. Русия отговори, като разгласи учения с присъединяване на целия си черноморски флот, които ще се проведат по едно и също време с " Морски бриз ". Освен това съветските военни самолети от авиобазата Хмеймим в Сирия организираха учения дружно с кораби от съветския флот, основан в Тартус.

Сергей Шойгу, министър на защитата на Русия, също означи, че единствено за 2021 година са планувани седем взаимни военни учения сред страните от НАТО и Украйна.

Всяко военно обучение от този мащаб, толкоз покрай границите на противника, може да се пояснява единствено като желание да изпрати известие до Русия.

Украински коментатори похвалиха НАТО за " смелия “ му ход, а украинският шпионин Вадим Скибицки сподели, че това е " осезаема “ проява на взаимност с Украйна. Преди това Съединени американски щати бяха упрекнати в изменничество против Украйна, когато президентът Джо Байдън се отхвърли от глобите против главния вложител на съветския газопровод " Северен поток 2 “, който е на път да бъде приключен и може да докара до загубата на ролята на Украйна като директна страна на газ.

Фактът, че НАТО и съветските военни кораби организират учения в едно и също водно пространство, е мотив за безпокойствие.

Русия очевидно възприема " Морски бриз "  като нападателна маневра. В такава напрегната обстановка опцията за инцидентна ескалация нараства до небето.

" Нещото, което ме държи безсънен в леглото през нощта, е неточност в изчисленията, която идва от неоправдана ескалация “, сподели военачалник сър Ник Картър, шеф на щаба на английската войска, в тирада по време на фестивал във Англия.

" Нещата, които видяхме в Черно море  са образец за това, което може да се случи ", добави той. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР