Русия отбелязва 80-ата годишнина от победата на съветските войски в

...
Русия отбелязва 80-ата годишнина от победата на съветските войски в
Коментари Харесай

Русия отбелязва 80-ата годишнина от победата при Сталинград в разгара на офанзивата в Украйна

Русия отбелязва 80-ата годишнина от успеха на руските войски в борбата при Сталинград, значима повратна точка във Втората международна война и знак на патриотизма, възхваляван с удвоени сили от Владимир Путин в разгара на офанзивата в Украйна, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Тържествата идват във време на яростни боеве сред съветските сили и украинските войски в някогашната руска република, която повече от година е обект на съветска инвазия, стартирана съгласно Кремъл за „ демилитаризиране “ и „ денацифициране “ на Украйна.

Руският президент ще дойде във Волгоград, с цел да взе участие в тържествата, оповестиха от Кремъл.

Смятана за една от най-кървавите в историята, с общо към два милиона убити от двете страни, Сталинградската борба (1942-1943) промени хода на Втората международна война в Съветския съюз, който до тогава беше покварен от поредност мъчителни провали.

Битката към момента се възхвалява от Русия, която претендира за наследството на Съветския съюз, като събитието, избавило Европа от нацизма.

Победата в тази борба придобива в допълнение алегорично значение в миг, когато наближава първата годишнина от началото на 24 февруари 2022 година на съветската инвазия в Украйна, където Москва ускорява офанзивата си след неотдавнашното завладяване на източноукраинския град Соледар, което стана първи триумф за съветските сили от доста месеци насам и след поредност от неуспехи.

Самият съветски президент Владимир Путин не се колебае да направи паралел сред съпротивата против Хитлер и офанзивата в Украйна.

" Забравянето на уроците на историята води до повтаряне на ужасни нещастия. Доказателство за това са закононарушенията против цивилни, етническото пречистване (и) наказателните акции, проведени от неонацистите в Украйна ", сподели той предишния петък във връзка Международния ден на жертвите на Холокоста. " Именно против това зло нашите бойци се борят самоуверено ", добави той.

Тези изявления провокираха бурни реакции. Френската външна министърка Катрин Колона ги дефинира като " ужасяващи " и " шокиращи ", и " недостойна провокация " в деня на възпоменанието на Холокоста.

" Особена значимост "

Във Волгоград, някогашен Сталинград, град с един милион поданици на брега на Волга, вчерашният и днешният ден са оповестени за неработни дни.

Това решение е взето " предвид на особеното значение на провалянето на нацистките сили в борбата при Сталинград за окончателната победа " във Втората международна война, обясниха от регионалната администрация.

В навечерието на 80-ата годишнина от успеха при Сталинград във Волгоград беше открит бюст на Сталин, дружно с тези на двама военачалници, известни с присъединяване си в тази борба - Георгий Жуков и Александър Василевски.

Военен церемониал и концерт ще бъдат част от днешните празненства, а още от сутринта хората започнаха да слагат цветя и венци на обсипят Мамаев курган, стратегически рид, който е бил сцена на ужасяващи борби.

Гигантският мемориал, доминиран от гигантска скулптура на " Майката Родина ", който беше тържествено открит на този рид през 1967 година, от десетилетия е място за поклонение за руснаците, искащи да отдадат респект на подвизите на руската войска и народ.

Битката при Сталинград, която стартира през юли 1942 година, продължи 200 дни и нощи. Градът, трансфорат в камари от отломки, бе подложен на опустошителни немски въздушни бомбардировки и извънредно яростни сражения.

На 2 февруари 1943 година войските на немския фелдмаршал Фридрих Паулус капитулират дефинитивно, обкръжени от Червената войска, като тази капитулация е първата за нацистката войска от началото на войната.

Изцяло възобновен по разпореждане на руските управляващи, Сталинград е преименуван на Волгоград през 1961 година, осем години след гибелта на Йосиф Сталин.

В знак на респект към героизма на неговите бранители през 1945 година Сталинград получава званието „ град-герой “. През 60-те години на хълма Мамаев курган над Волгоград е повдигнат монументът „ Родината-майка зове “, висок 85 метра, а към него е построен мемориален комплекс

От 2013 година, според решение на локални депутати, градът краткотрайно трансформира името си на Сталинград по шест пъти годишно, в това число на 2 февруари, когато е годишнината от Сталинградската победа, и 9 май - датата, на която Русия отбелязва успеха над нацистка Германия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР