Русия осъди в ООН фрапиращата агресия и масирания удар по

...
Русия осъди в ООН фрапиращата агресия и масирания удар по
Коментари Харесай

Русия осъди в ООН фрапиращата агресия на САЩ и Великобритания на територията на Йемен

Русия осъди в Организация на обединените нации " фрапиращата експанзия " и " масирания удар " по територията на Йемен от страна на Съединени американски щати и Англия след офанзивите им против подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, съобщи Франс прес.

Тези страни направиха масирана офанзива на територията на Йемен. Не приказвам за нахлуване против група вътре в страната, а за нахлуване против популацията на страната като цяло ", съобщи в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации съветският дипломат в организацията Василий Небензя, като осъди потреблението на самолети, военни кораби и подводници.

Ударите на Съединени американски щати и Англия по обекти на бунтовниците хуси в Йемен са въоръжена експанзия и жестоко нарушаване на Устава на Организация на обединените нации, съобщи на съвещанието на Съвета Небензя, представен от ТАСС.

" Ситуацията е пределно ясна. Действията на по този начин наречената коалиция са жестоко нарушаване на член 2 от Устава на Организация на обединените нации. Това е следващата военна експанзия на груповия Запад в дългия му лист с нападения против изтерзания Близък изток ", съобщи той на съвещанието на Съвета за сигурност по отношение на ударите в Йемен.

Руският посланик означи, че тези удари нямат нищо общо с правото на самоотбрана. " Противно на изказванията на западните сътрудници, масираните удари на Съединени американски щати и Англия по територията на Йемен нямат нищо общо с упражняването на правото на самозащита според член 51 от Устава на Организация на обединените нации. Член 51 не може да се ползва в обстановката с комерсиалните кораби. Правото на самозащита не може да се употребява за обезпечаване на свободата на корабоплаването, нашите американски сътрудници прелестно знаят това ", съобщи Небензя.

Посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд на собствен ред съобщи, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници против кораби в Червено море и Аденския залив, са законни според интернационалното право.

Ударите, нанесени през нощта, имаха за цел " да разстроят и понижат потенциала на хусите да не престават безразсъдните офанзиви против плавателни съдове и комерсиалното мореплаване ", сподели Томас-Грийнфийлд, представена от Ройтерс.

Тя означи, че нападенията са принудили от ноември предходната година насам над 2000 кораба да търсят опция на маршрута през Червено море.

" Независимо дали корабът ви плава под американски байрак или под флага на друга страна, дали сте дали своят вот за резолюцията от тази седмица или сте се въздържали /.../ всички наши кораби са уязвими ", съобщи американската посланичка в Организация на обединените нации, имайки поради признатата в сряда от Съвета за сигурност резолюция, настояваща хусите неотложно да прекратят офанзивите си. Русия се въздържа от гласоподаване.

" Без поддръжката на Иран, който нарушава отговорностите си, хусите биха се затруднили да задържат и нанасят ефикасни удари по търговски кораби, употребяващи морските пътища в Червено море ", добави Томас-Грийнфийлд, представена от Агенция Франс Прес.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани по-рано през вчерашния ден всички страни да заобикалят ескалация след ударите на Съединени американски щати и Обединеното кралство против хусите в Йемен.

" Генералният секретар приканва всички наранени страни да заобикалят ескалация на обстановката в полза на мира и стабилността в Червено море и в региона като цяло ", съобщи на брифинг с публицисти представителят на Гутериш Стефан Дюжарик.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР