Русия определи писателя в изгнание Борис Акунин, който се обяви

...
Русия определи писателя в изгнание Борис Акунин, който се обяви
Коментари Харесай

Москва обяви известния руски писател Борис Акунин за чуждестранен агент

Русия дефинира писателя в заточение Борис Акунин, който се разгласи срещу военната интервенция на Москва в Украйна, като " задграничен сътрудник ".


Акунин е псевдонимът на родения в Грузия публицист Григорий Чхартишвили. Името му беше добавено към листата с „ задгранични сътрудници “, който обичайно се актуализира всеки петък.

" Чхартишвили се опълчи на специфичната военна интервенция в Украйна ", се споделя в изказването на съветското министерство на правораздаването, съобщи Агенция Франс Прес.

Той също по този начин е упрекнат в " разпространяване на неточна информация, целяща образуване на отрицателен облик " на Русия и нейната войска.

Етикетът, който припомня на термина " врагове на народа " от руската ера, изисква обособени лица или групи да разкриват източниците на финансиране.

Освен това ги принуждава да маркират всички изявления – в това число изявления в обществените медии – с етикет „ задграничен сътрудник “.

67-годишният към този момент беше включен в листата на " терористите и екстремистите " на Rosfinmonitoring, главният орган за финансово разузнаване на Русия.

Акунин е прочут със своите исторически детективски романи и дългогодишната си рецензия към президента Владимир Путин.

„ Русия се ръководи от душевен смутен деспот и най-лошото е, че тя чинно следва неговата параноя “, написа Акунин във Facebook в деня, в който Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 година

Въпреки рецензиите към Кремъл, Акунин остава един от най-четените модерни създатели в Русия.

Той също по този начин е съосновател на платформа за акция, наречена „ Истинска Русия “, която събира съветски културни дейци, с цел да оказват помощ на украинските бежанци и руснаците, избягали от страната си.

Много съветски културни дейци избягаха от страната след началото на военната интервенция на Кремъл в Украйна, а тези, които останаха, бяха се сблъскаха строги закони за цензура. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР