Русия определи като невъзможно връщането си към сделката за износ

...
Русия определи като невъзможно връщането си към сделката за износ
Коментари Харесай

Русия отхвърли призива на ООН: Към момента е невъзможно е да се върнем към зърнената сделка

Русия дефинира като невероятно връщането си към договорката за експорт на зърно в Черно море, до момента в който не бъде спазено съглашението, обвързвано с съветските ползи, оповестява " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли отправения към Москва апел на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да се причисли още веднъж.

Шефът на Организация на обединените нации настоя Русия наново ще позволи на Украйна да изнася безвредно зърно от своите черноморски пристанища, без значение от " специалнато си военна интервенция ", в сходство с предлагането, отправено към президента Владимир Путин.

Кремъл обаче означи, че предлагането на Гутериш не дава отговор на главното неодобрение на Москва: че няма прогрес по отношение на улеснението на съветския експорт на храни и торове на фона на западните наказания, наложени поради войната.

" Действително, писмото на господин Гутериш още веднъж излага някакъв проект за деяние и дава обещания, че в даден миг ще бъде допустимо да се приложи съветската част от тези договорености ", уточни Песков, само че добави: " За страдание, сега е невероятно да се върнем към договорката, тъй като тя (свързаната с Русия част) не се извършва и де факто в никакъв случай не се е изпълнявала ".

Песков съобщи, че Путин е дал ясно да се разбере, че Москва е подготвена да възобнови зърнената договорка, когато меморандумът, обвързван с Русия, бъде изпълнен.

В момента не се водят договаряния за продължение на зърнената договорка

Черноморската самодейност за зърно, подписана сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

Песков означи, че е значимо Русия да разиска доставките на зърно с африканските страни на срещата на върха Русия-Африка в четвъртък и петък.

Русия към този момент загатна опцията да доставя на ниска цена или гратис зърно на най-бедните страни в Африка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР