Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за

...
Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за
Коментари Харесай

Русия иска обяснение от Армения за готвени военнополитически споразумения със САЩ и ЕС

Русия чака от Армения ясна реакция във връзка информацията за " военнополитически съглашения " със Съединени американски щати и Европейски Съюз, която се появи в медиите, съобщи на брифинг говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от съветски медии.

" По-рано Ереван обществено увери, че развиването на съдействието със западните страни не е ориентирано против трети страни. Отчитайки съвкупността от тези фактори, ние чакаме ясна реакция от страна на арменските управляващи на появилата се информация. А в идеалния случай – да отхвърлят тези изказвания ", сподели Захарова във връзка срещата сред Армения, Съединени американски щати и Европейски Съюз, състояла се в Брюксел на 5 април, и известията за реализирани съглашения във военнополитическата сфера, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорителката на съветското външно министерство означи, че Москва няма да се изненада, в случай че се окаже, че представителите на Съединени американски щати и Европейски Съюз в Брюксел в действителност са наложили на Ереван проекти, които включват подмяна на съветската гранична защита със експерти от Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз, " разширение на подривната активност на Запада " по границите на Армения с Азербайджан и Иран и преориентиране на сериозната инфраструктура и енергийната система на Армения с демонтирането на АЕЦ " Мецамор ".

Арменският министър председател Никол Пашинян, председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се срещнаха в Брюксел на 5 април, напомня ТАСС. Фон дер Лайен съобщи, че през идващите четири години Европейски Съюз ще даде на Армения 270 милиона евро под формата на безплатни средства.

В изказване след срещата съветското външно министерство прикани Ереван " да не разрешава на Запада да се самозалъгва и да води Армения по неверен път ". Дипломатическото ведомство означи, че Русия преглежда срещата " като следващ опит на груповия Запад да въвлече Южен Кавказ в геополитическа борба ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР