Русия обяви за персона нон грата двама служители на посолството

...
Русия обяви за персона нон грата двама служители на посолството
Коментари Харесай

Москва обяви за персона нон грата двама служители на посолството на България

Русия разгласи за личност нон грата двама чиновници на посолството на България в Москва, оповестиха публично от Министерство на външните работи на Руската Федерация.
Още по тематиката
" На 12 октомври посланикът на България Атанас Кръстин бе извикан в Министерство на външните работи на Русия и му бе връчена нота ", се споделя в формалното известие на съветското Министерство на външните работи.

От ведомството прецизират, че дейностите им са " ответна мярка за нестимулираното решение на българските управляващи да изгонят от страната през септември двамата заместници на ръководителя на Търговското посланичество на Руската федерация в София ".

Руските дипломати напуснаха България на 25 септември, откакто в Специализираната прокуратура бе формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против Република България - за това, че са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация.

В хода на следствието по досъдебното произвеждане е открито, че в интервала от 2016 година до сегашния миг, двамата жители на Руската федерация са осъществявали разследваща активност, при която са търсили информация за проектите за рационализация на българската войска и поддръжката на техническата валидност на военната техника.

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна загадка, на съветското военно разузнаване в Москва. За реализирането на противозаконната си активност двамата са осъществявали контакти и с български жители, които са имали достъп до информация, обвързвана с военно-промишления комплекс на страната. В избрани случаи на българите са обещавани и предоставяни финансови облаги.

От Москва допълват, че доказателства за противозаконната съгласно България активност на двамата дипломати не са показани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР