Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които

...
Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които
Коментари Харесай

Русия гони 23 британски дипломати и закрива консулството в Санкт Петербург

Русия разгласи за личност нон грата 23 английски дипломати, които в период от една седмица би трябвало да изоставен страната, заяви, че закрива генералното консулство на Англия в Санкт Петербург и приключва активността на Британския съвет в Русия, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията се базира на изказване на министерството на външните работи на Русия, публикувано след привикването на посланика на Англия в Русия Лори Бристоу в съветското външно министерство.
Русия си резервира правото да вземе и други ответни ограничения против Лондон, се споделя още в известието на министерството.

Изгонването на английските дипломати е в отговор на решението на английския министър председател Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23 съветски дипломати във връзка със отравянето в Англия на някогашен съветски разузнавач и щерка му. Лондон упрекна Москва, че стои зад покушението против Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, осъществено с бойно отровно вещество, основано в някогашния Съветски съюз. Москва изрично отхвърли да има нещо общо.

" На 17 март в министерството на външните работи на Русия беше извикан посланикът на Англия в Москва Лори Бристоу, на който беше връчена нота за това, че в отговор на провокативните дейности на английската страна и лишените от доказателства обвинявания против Руската федерация по отношение на произшествието в град Солсбъри на 4 март тази година съветската страна взема следните решения. Обявяват се за личност нон грата и се изгонват в едноседмичен период 23 дипломатически сътрудници на Англия в Москва. Отчитайки несъразмерността в броя на консулските институции на двете страни, се отдръпва единодушието на Руската федерация за разкриване и действие на генерално консулство на Англия в Санкт Петербург. Съответните процедури ще бъдат осъществени според международноправната процедура. Във връзка с неуредения статут на Британския съвет в Руската федерация се приключва неговата активност ", съобщи министерството.

" Британската страна е предизвестена, че в случай че бъдат подхванати други вражески дейности против Русия, съветската страна си резервира правото да предприеме още ответни ограничения ", сподели ведомството.

Британският съвет е интернационална организация, представляваща Англия в региона на културата и образованието и настояща в над 100 страни. Първият офис на Британския съвет в Русия е открит през 1992 година в Москва, а след това стартират да работят филиали на организацията и в други съветски градове. На 1 януари 2008 година е прекъснато действието на всички районни отделения на Британския съвет в Русия, като се изключи централния офис, поради противоречие с съветското законодателство, отбелязва ТАСС.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (30)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР