Русия обяви в сряда, че е направила през тази седмица

...
Русия обяви в сряда, че е направила през тази седмица
Коментари Харесай

Русия обяви, че е направила плащания по дълга си в рубли

Русия разгласи в сряда, че е направила през тази седмица заплащане по външния си дълг в рубли - ход, който може да не бъде признат от държателите на съветски външен дълг и да сложи страната на пътя към исторически невиждан дефолт, заяви Асошиейтед прес.

Руското министерство на финансите разгласи, че се е пробвало да направи заплащане от 649 милиона $ към неназована американска банка - в началото разпозната като " Джей Пи Морган Чейс " - само че заплащането не било признато, тъй като новите наказания на Съединени американски щати не разрешават на Русия да употребява американски банки за заплащанията по външния си дълг.

Русия заяви, че вместо това е трансферирала сумата в рубли в специфична банкова сметка в държавния фондов регулатор. Руското министерство добави, че щом на страната бъде разрешен достъп до интернационалните валутни пазари - нещо, което е малко евентуално да стане в обозримо бъдеще заради глобите - ще реши дали да разреши на държателите на държавни скъпи бумаги да преобразуват заплащането, направено в рубли , назад в долари или евро.

Макар че Русия има гратисен интервал от 30 дни да навакса с заплащанията си, вложителите предвиждат дефолт. Договорите, които контролират съветските държавни скъпи бумаги, в множеството случаи изискват заплащания в евро или долари с доста малко и лимитирани изключения, известни като уговорка за различно заплащане. Русия твърди, че съществуват изискванията за такива изключения, само че специалистите по суверенния дълг считат противоположното.

Въпреки че Русия декларира, че е подготвена да заплаща отговорностите си, Кремъл предизвести, че в случай че глобите останат, ще продължи да заплаща на кредиторите си в рубли вместо в долари или евро. " Русия има всички нужни запаси да обслужва дълга си. Ако тази обсада продължи и прехвърлянията за погашение на дълга останат блокирани от тези замразени фондове, те (задълженията) могат да бъдат изплатени в рубли ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Съединени американски щати се пробват да принудят Русия да употребява запасите си в задгранична валута или приходите от продажбите на нефт и природен газ, с цел да изтощят финансовите й запаси. Санкциите, наложени на Русия тази седмица, я лишиха от опцията да употребява валутни запаси, държани в американски банки, за заплащания по дълга.

Русия не е обявявала дефолт по външния си дълг от Болшевишката гражданска война през 1917 година насам.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР