Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за

...
Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за
Коментари Харесай

Москва обяви двама служители на бг посолството за персона нон грата

Русия разгласи двама чиновници на българското посолство в Москва за личност нон грата като ответна мярка. Това се показва в изказване на съветското външно министерство от през днешния ден, представено от организация ТАСС.

" На 8 април Николай Трифонов, краткотрайно ръководещ посолството на Република България в Руската федерация, е бил поканен в съветското външно министерство, където му е била връчена нота от министерството за оповестяване на двама чиновници на българското посолство в Москва за личност нон грата ", се споделя в изказването, представено от Българска национална телевизия.

" Тази мярка е в отговор на нестимулираното решение, взето през март от българска страна, да разгласи двама дипломати от съветското посолство в София за личност нон грата ", се споделя още в известието на съветското външно министерство.

По-рано денем министър председателят Кирил Петков изясни, че в случай че обявим съветския дипломат Елеонора Митрофанова за личност нон грата, това е разкъсване на взаимоотношенията. „ До този миг, съгласно мен, се е държала непочтено за един посланик. Ние отзовахме 10 дипломати от посолството, създали сме и няколко забележки, привлякохме нашия дипломат за съвещания.

Следващата стъпка е оповестяването й за личност нон грата”, напомни Петков. Според него е по-целесъобразно, в случай че такава стъпка се предприеме тя да е на равнище Европейски Съюз. Няма страна в Европейски Съюз, която да го е направила. Петков добави, че сигурността на нашия транспортен съд край Мариупол зависи и от съветската страна. „ Когато се взимат такива решения, би трябвало да се преглежда цялостната картинка”, сподели Петков.

·
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР