Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си в

...
Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си в
Коментари Харесай

Русия прекратява работата на мисията си в НАТО

Русия разгласи през днешния ден, че прекратява активността на представителството си в НАТО и на това на НАТО в Москва, откакто алиансът анулира акредитацията на осем чиновници на съветската задача в НАТО, предадоха международните организации.

Дейността на съветското посланичество ще бъде прекратена от 1 ноември, съобщи през днешния ден на конференция съветският външен министър Сергей Лавров.

" В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват нужните условия за обикновена дипломатическа активност. В отговор на дейностите на НАТО преустановяваме работата на непрекъснатото си посланичество в НАТО, в това число и работата на основния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно ", посочи Лавров.

Лавров разгласи, че чиновниците на военното посланичество на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че при потребност НАТО ще може да контактува с Русия посредством посолството й в Брюксел.

Руският първи посланик заяви още, че се поставя завършек на активността на осведомителното бюро на НАТО. Алиансът дефинира задачата на това бюро като средство за улеснение и възстановяване на взаимното опознаване и схващане.

В началото на октомври НАТО разгласи, че лишава акредитацията на 8 членове на съветската задача в Брюксел, упрекнати, че са необявени " сътрудници на съветското разузнаване ", напомня Българска телеграфна агенция. Освен това беше казано, че Русия е отговорна за увеличение на " злонамерената си активност " в Европа, съгласно генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

През март 2018 година Организацията на североатлантическия контракт реши да отнеме акредитациите на 7 членове на съветската задача и да ги изгони от Белгия след отравянето в Обединеното кралство на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал и щерка му.

Тогава броят на акредитациите в задачата на Русия в НАТО беше понижен от 30 на 20. На 7 октомври 2021 година този брой беше в допълнение понижен до 10.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР