Русия обяви 34 дипломати от Франция, 27 - от Испания

...
Русия обяви 34 дипломати от Франция, 27 - от Испания
Коментари Харесай

Русия гони 85 дипломати от Франция, Испания и Италия

Русия разгласи 34 дипломати от Франция, 27 - от Испания и 24 - от Италия за личност нон грата. Това заяви съветското външно министерство, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Първо бе оповестена мярката против Франция.

" На 18 май в министерството на външните работи на Русия беше извикан посланикът на Френската република Пиер Леви, пред който беше изразен съдбоносен митинг по отношение на провокативното и изцяло голословно решение на френските управляващи да разгласят 41 сътрудници на дипломатическите институции във Франция за личност нон грата. Подчертано беше, че тази стъпка нанася сериозна щета на руско-френските връзки и градивното двустранно съдействие ", съобщи министерството.

" Като ответна мярка 34 сътрудници на френските дипломатически институции в Русия бяха оповестени за личност нон грата. На тях им е подредено да изоставен територията на Русия в двуседмичен период от момента на връчване на съответната нота на посланика ", прибавиха от ведомството.

Париж осъди решението. През април Франция изгони 35 руснаци с дипломатически статут. По-късно през същия месец френското външно министерство разгласи шестима съветски сътрудници, представящи се като дипломати, за личност нон грата, откакто следствие, осъществено от вътрешното разузнаване, стигна до умозаключение, че те са работили срещу националните ползи на Франция, отбелязва Ройтерс.

По-късно през днешния ден Москва разгласи 27 испански дипломати за личност нон грата. Испанският дипломат в съветската столица Гомес Мартинес е бил осведомен за взетото решение.

Миналия месец Испания изгони към 25 съветски дипломати и чиновници на посолството в Мадрид. Други страни от Европейския съюз също започнаха аналогични ограничения.

Русия реши да експулсира и 24 чиновници на италианското посолство в Москва в отговор на изгонването на съветски дипломати от Италия, съобщи ТАСС, като се базира на говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова.

Премиерът на Италия Марио Драги дефинира изгонването на италиански дипломати като " неприятелски акт ", съобщи Ройтерс.

" Това изрично не би трябвало да води до спиране на дипломатическите канали, тъй като те са средството, посредством което може да бъде реализиран мир, а ние желаеме тъкмо това ", сподели Драги.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР