Русия обвинява Украйна, че може да планира да използва мръсна

...
Русия обвинява Украйна, че може да планира да използва мръсна
Коментари Харесай

Какво е мръсна бомба, с която Русия плаши Европа

Русия упреква Украйна, че може да възнамерява да употребява " мръсна бомба ". Киев и западните му съдружници отхвърлят това изказване, като упорстват, че е неуместно да се мисли, че Украйна би отровила личната си територия, и споделят, че Москва може да насочва обвиняването, с цел да оправдае ескалация на спора, показва Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Мръсната бомба е стандартно взривно устройство с токсичен нуклеарен материал. Тя не провокира сриваща градове атомна детонация, а е предопределена да популяризира токсичен боклук. Специалистите по сигурността се тревожат от нея като тип терористично оръжие, което може да бъде употребявано против обитаеми места, с цел да провокира опустошаване измежду гражданското население, а не толкоз като тактическо средство, което да бъде употребявано от воюващите страни в един спор.

Според специалистите непосредственият резултат върху здравето евентуално би бил стеснен, защото множеството хора в даден обиден регион биха могли да избягат, преди да поемат смъртоносно количество радиация. Но икономическите вреди биха могли да бъдат обилни, ако се наложи да бъдат евакуирани градски региони или да бъдат изоставени цели градове.

В показания пред американския Сенат при президентството на Барак Обама физикът Хенри Кели, който тогава ръководеше Федерацията на американските учени, очерта необятен кръг от хипотетични сюжети според от количеството и типа на потребления нуклеарен материал и обсега на неговото разпространяване.

По думите му възможна бомба с радиоактивен цезий от сложена на неуместно място или открадната здравна инсталация може да наложи евакуацията на регион, обхващащ каре от здания в даден град, правейки го рисков за десетилетия напред. Парче радиоактивен кобалт от цех за лъчева дезинфекция на хранителни артикули може да болести зона с повърхност от 1000 квадратни километра.

Русия изпрати нощес писмо до Организация на обединените нации, в което показа изказванията си за допустимо потребление на мръсна бомба от Украйна. Дипломати споделиха, че Москва възнамерява да повдигне въпроса на закрито съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през днешния ден.

Началникът на съветските войски за радиационна, химическа и биологична отбрана генерал-лейтенант Игор Кирилов съобщи, че задачата на Киев при сходно нахлуване би била да упрекна Москва.

Украйна и нейните западни съдружници дефинират изказванията на Русия като неуместни, изключително в миг, когато украинските сили отвоюват територии на бойното поле.

В взаимно изказване Съединени американски щати, Англия и Франция нарекоха съветските изказвания " искрено погрешни " и предизвестиха Москва да не ги употребява като " предлог " за ескалация.

Кремъл предизвести Запада, че е рисково да подценява съветската позиция.

Украинският президент Володимир Зеленски загатна, че Русия може да употребява изказванията като прикритие за свои проекти за сходно нахлуване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР